X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Roladka z karkówki z pieczarkami- przepis krok po kroku

Roladka z karkówki z pieczarkami i serem

  Dzisiaj mam dla Was bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie Roladka z karkówki z pieczarkami i serem. Jest to pozycja dla osób zapracowanych, ponieważ można je przygotować w kilka chwil. Jako dodatek polecam również błyskawiczną polentę, jej kremowość idealnie pasuje do wieprzowiny. Poniżej znajdziecie dokładny opis jak upichcić tą pyszną potrawę krok po kroku.  

Składniki:

 
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 4 kotlety z karkówki, waga każdego około 130 g
  • 100 g żółtego sera
  • olej roślinny do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • sól, czarny pieprz
  • sos do karkówki i żeberek, ja wybrałem ten od Roleskiego
 

Przygotowanie:

 

Krok 1:

  Na patelnie wlej 2-3 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie gorący wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy nabierze złotego koloru dodaj pieczarki pokrojone w kostkę, smaż do momentu aż odparuje nadmiar wody a pieczarki się zrumienią. Dopraw solą i pieprzem.  

Krok 2:

  Kotlety z karkówki rozklep jak najcieniej przez folię spożywczą. Uważaj na miejsca w których mięso jest poprzerastane tłuszczem, te fragmenty są najdelikatniejsze i łatwo o dziurę przez którą będzie wypadał farsz. Na rozklepany płat mięsa połóż porcję podsmażonej cebuli z pieczarkami oraz słupek żółtego sera. Zbierz brzegi do środka roladki, zwiń rulon, dla bezpieczeństwa możesz spiąć roladkę wykałaczkami.  

Krok 3:

  Roladki obtocz w mące pszennej. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, w trakcie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj przez 15-20 minut w wyżej wymienionej temperaturze.   Podawaj z polentą, sosem do karkówki i żeberek i ulubioną surówką lub sałatką. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na ciekawe zielone dodatki do obiadu zapraszam TUTAJ!!!     Jak widać przygotowanie tych rewelacyjnych roladek to żaden problem. Jeżeli jednak w trakcie gotowania pojawi się jakaś wątpliwość lub pytanie jestem do Waszych usług, piszcie komentarze.   SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jacek

    Zainspirowałeś mnie. Wymyśliłem, że przygotuję trochę więcej cebuli i pieczarek. Jako bazę do sosu. Bo ja uwielbiam(!) sosy. Uogólniając: do podsmażonych roladek dodam ten właśnie nadmiar, podleję wodą (wywarem), uprużę… Do tego jakaś kasza, jakieś buraczki… Co Ty na to?

    • Jakub Kuroń

      Brzmi pysznie 🙂

  2. Katarzyna

    Witam Panie Jakubie mam pytanie w którym momencie dodajemy sos do karkówki Roleskiego? Nie mogę znaleźć w przepisie a widzę że jest na liście produktów? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    • Jakub Kuroń

      Sos jest tylko dodatkiem do roladki, zapomniałem o tym wspomnieć. Już to zmieniam 🙂

Sprawdź również