X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Roladka z karkówki z pieczarkami- przepis krok po kroku

Dzisiaj mam dla Was bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Roladka z karkówki z pieczarkami i serem. Jest to bez wątpienia pozycja dla osób zapracowanych, ponieważ można je przygotować w kilka chwil. Jako dodatek polecam również błyskawiczną polentę, jej kremowość idealnie pasuje do wieprzowiny. Poniżej znajdziecie dokładny opis jak upichcić tą pyszną potrawę krok po kroku.

Roladka z karkówki z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 4 kotlety z karkówki, waga każdego około 130 g
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • sól, czarny pieprz
  • sos do karkówki i żeberek, ja wybrałem ten od Roleskiego

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze na patelnie wlej 2-3 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie gorący wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy nabierze złotego koloru dodaj pieczarki pokrojone w kostkę, smaż do momentu aż odparuje nadmiar wody a pieczarki się zrumienią. Następnie dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Po drugie kotlety z karkówki rozklep jak najcieniej przez folię spożywczą. Uważaj na miejsca w których mięso jest poprzerastane tłuszczem, te fragmenty są najdelikatniejsze i łatwo o dziurę przez którą będzie wypadał farsz. Następnie na rozklepany płat mięsa połóż porcję podsmażonej cebuli z pieczarkami oraz słupek żółtego sera. Zbierz brzegi do środka roladki, zwiń rulon, dla bezpieczeństwa możesz spiąć roladkę wykałaczkami.

 

Krok 3:

Roladki obtocz w mące pszennej. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, w trakcie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj przez 15-20 minut w wyżej wymienionej temperaturze.

Podawaj z polentą, sosem do karkówki i żeberek i ulubioną surówką lub sałatką. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na ciekawe zielone dodatki do obiadu zapraszam TUTAJ!!!

 

Jak widać przygotowanie tych rewelacyjnych roladek to żaden problem. Jeżeli jednak w trakcie gotowania pojawi się jakaś wątpliwość lub pytanie jestem do Waszych usług, piszcie komentarze.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zainspirowałeś mnie. Wymyśliłem, że przygotuję trochę więcej cebuli i pieczarek. Jako bazę do sosu. Bo ja uwielbiam(!) sosy. Uogólniając: do podsmażonych roladek dodam ten właśnie nadmiar, podleję wodą (wywarem), uprużę… Do tego jakaś kasza, jakieś buraczki… Co Ty na to?

  2. Witam Panie Jakubie mam pytanie w którym momencie dodajemy sos do karkówki Roleskiego? Nie mogę znaleźć w przepisie a widzę że jest na liście produktów? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Sprawdź również