Roladka z karkówki z pieczarkami- przepis krok po kroku
Roladka z karkówki z pieczarkami i serem
Dzisiaj mam dla Was bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie Roladka z karkówki z pieczarkami i serem. Jest to pozycja dla osób zapracowanych, ponieważ można je przygotować w kilka chwil. Jako dodatek polecam również błyskawiczną polentę, jej kremowość idealnie pasuje do wieprzowiny. Poniżej znajdziecie dokładny opis jak upichcić tą pyszną potrawę krok po kroku.
Składniki:
1 duża cebula
500 g pieczarek
4 kotlety z karkówki, waga każdego około 130 g
100 g żółtego sera
olej roślinny do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia roladek
sól, czarny pieprz
sos do karkówki i żeberek, ja wybrałem ten od Roleskiego
Przygotowanie:
Krok 1:
Na patelnie wlej 2-3 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie gorący wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy nabierze złotego koloru dodaj pieczarki pokrojone w kostkę, smaż do momentu aż odparuje nadmiar wody a pieczarki się zrumienią. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Kotlety z karkówki rozklep jak najcieniej przez folię spożywczą. Uważaj na miejsca w których mięso jest poprzerastane tłuszczem, te fragmenty są najdelikatniejsze i łatwo o dziurę przez którą będzie wypadał farsz. Na rozklepany płat mięsa połóż porcję podsmażonej cebuli z pieczarkami oraz słupek żółtego sera. Zbierz brzegi do środka roladki, zwiń rulon, dla bezpieczeństwa możesz spiąć roladkę wykałaczkami.
Krok 3:
Roladki obtocz w mące pszennej. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, w trakcie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj przez 15-20 minut w wyżej wymienionej temperaturze.
Podawaj z polentą, sosem do karkówki i żeberek i ulubioną surówką lub sałatką. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na ciekawe zielone dodatki do obiadu zapraszam TUTAJ!!!
Jak widać przygotowanie tych rewelacyjnych roladek to żaden problem. Jeżeli jednak w trakcie gotowania pojawi się jakaś wątpliwość lub pytanie jestem do Waszych usług, piszcie komentarze.
SMACZNEGO!!!
Zainspirowałeś mnie. Wymyśliłem, że przygotuję trochę więcej cebuli i pieczarek. Jako bazę do sosu. Bo ja uwielbiam(!) sosy. Uogólniając: do podsmażonych roladek dodam ten właśnie nadmiar, podleję wodą (wywarem), uprużę… Do tego jakaś kasza, jakieś buraczki… Co Ty na to?
Witam Panie Jakubie mam pytanie w którym momencie dodajemy sos do karkówki Roleskiego? Nie mogę znaleźć w przepisie a widzę że jest na liście produktów? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Zainspirowałeś mnie. Wymyśliłem, że przygotuję trochę więcej cebuli i pieczarek. Jako bazę do sosu. Bo ja uwielbiam(!) sosy. Uogólniając: do podsmażonych roladek dodam ten właśnie nadmiar, podleję wodą (wywarem), uprużę… Do tego jakaś kasza, jakieś buraczki… Co Ty na to?
Brzmi pysznie 🙂
Witam Panie Jakubie mam pytanie w którym momencie dodajemy sos do karkówki Roleskiego? Nie mogę znaleźć w przepisie a widzę że jest na liście produktów? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Sos jest tylko dodatkiem do roladki, zapomniałem o tym wspomnieć. Już to zmieniam 🙂