Dania główneWieprzowina
Roladka z karkówki z pieczarkami- przepis krok po kroku
Dzisiaj mam dla Was bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Roladka z karkówki z pieczarkami i serem. Jest to bez wątpienia pozycja dla osób zapracowanych, ponieważ można je przygotować w kilka chwil. Jako dodatek polecam również błyskawiczną polentę, jej kremowość idealnie pasuje do wieprzowiny. Poniżej znajdziecie dokładny opis jak upichcić tą pyszną potrawę krok po kroku.
Roladka z karkówki z pieczarkami i serem
Składniki:
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 4 kotlety z karkówki, waga każdego około 130 g
- 100 g żółtego sera np. gouda
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
- mąka pszenna do obtoczenia roladek
- sól, czarny pieprz
- sos do karkówki i żeberek, ja wybrałem ten od Roleskiego
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze na patelnie wlej 2-3 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie gorący wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy nabierze złotego koloru dodaj pieczarki pokrojone w kostkę, smaż do momentu aż odparuje nadmiar wody a pieczarki się zrumienią. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Po drugie kotlety z karkówki rozklep jak najcieniej przez folię spożywczą. Uważaj na miejsca w których mięso jest poprzerastane tłuszczem, te fragmenty są najdelikatniejsze i łatwo o dziurę przez którą będzie wypadał farsz. Następnie na rozklepany płat mięsa połóż porcję podsmażonej cebuli z pieczarkami oraz słupek żółtego sera. Zbierz brzegi do środka roladki, zwiń rulon, dla bezpieczeństwa możesz spiąć roladkę wykałaczkami.
Krok 3:
Roladki obtocz w mące pszennej. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, w trakcie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj przez 15-20 minut w wyżej wymienionej temperaturze.
Podawaj z polentą, sosem do karkówki i żeberek i ulubioną surówką lub sałatką. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na ciekawe zielone dodatki do obiadu zapraszam TUTAJ!!!
Jak widać przygotowanie tych rewelacyjnych roladek to żaden problem. Jeżeli jednak w trakcie gotowania pojawi się jakaś wątpliwość lub pytanie jestem do Waszych usług, piszcie komentarze.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Zainspirowałeś mnie. Wymyśliłem, że przygotuję trochę więcej cebuli i pieczarek. Jako bazę do sosu. Bo ja uwielbiam(!) sosy. Uogólniając: do podsmażonych roladek dodam ten właśnie nadmiar, podleję wodą (wywarem), uprużę… Do tego jakaś kasza, jakieś buraczki… Co Ty na to?
Brzmi pysznie 🙂
Witam Panie Jakubie mam pytanie w którym momencie dodajemy sos do karkówki Roleskiego? Nie mogę znaleźć w przepisie a widzę że jest na liście produktów? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Sos jest tylko dodatkiem do roladki, zapomniałem o tym wspomnieć. Już to zmieniam 🙂