X

Czego szukasz?

Przepis
GrzybyPrzetwory

Grzyby marynowane – idealne na zimę

W końcu troszkę popadał deszcz, a wraz z deszczem pojawiły się wyczekane grzyby. Nie ma nic lepszego niż widok pięknego zdrowego kapelusza wśród leśnej ściółki. Uwielbiam zbierać grzyby, wtedy najlepiej odpoczywam. Dzisiaj przychodzę do Was z bez wątpienia idealną marynatą na grzyby marynowane. 

Grzyby marynowane

Składniki:

  • 2 kg borowików lub podgrzybków
  • 2,5 l wody do gotowania grzybów
  • 1 l wody do zalewy
  • 350 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 – 2 cebule
  • 15 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • 4 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby oczyść z piasku i liści i przepłucz w wodzie.

Krok 2:

W rondlu zagotuj 2,5 litra wody z solą (1 łyżka soli na litr wody) następnie dodaj grzyby,  gotuj wszystko na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 3:

Przygotuj zalewę. 1 litr wody wymieszaj z octem dodaj łyżeczkę soli, cukier, cebulę pokrojoną w krążki i przyprawy. Zalewę gotuj pod przykryciem przez ok 10 minut.

Krok 4:

Odcedzone grzyby włóż do wyparzonych słoików, zalej marynatą i od razu zakręć wyparzoną i osuszoną zakrętką. Grzyby marynowane w słoikach odwróć do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do wystudzenia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Polecam również inne moje przepisy na dania z grzybów

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Uwielbiam grzyby zamarynowane według tego przepisu. Ten specyficzny smak jest obłędny 🙂 Pozdrawiam

Sprawdź również