W końcu troszkę popadał deszcz, a wraz z deszczem pojawiły się wyczekane grzyby. Nie ma nic lepszego niż widok pięknego zdrowego kapelusza wśród leśnej ściółki. Uwielbiam zbierać grzyby, wtedy najlepiej odpoczywam. Dzisiaj przychodzę do Was z bez wątpienia idealną marynatą na grzyby marynowane.
Grzyby marynowane
Składniki:
- 2 kg borowików lub podgrzybków
- 2,5 l wody do gotowania grzybów
- 1 l wody do zalewy
- 350 ml octu spirytusowego 10%
- 1 – 2 cebule
- 15 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- 4 łyżeczki cukru
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Grzyby oczyść z piasku i liści i przepłucz w wodzie.
Krok 2:
W rondlu zagotuj 2,5 litra wody z solą (1 łyżka soli na litr wody) następnie dodaj grzyby, gotuj wszystko na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 3:
Przygotuj zalewę. 1 litr wody wymieszaj z octem dodaj łyżeczkę soli, cukier, cebulę pokrojoną w krążki i przyprawy. Zalewę gotuj pod przykryciem przez ok 10 minut.
Krok 4:
Odcedzone grzyby włóż do wyparzonych słoików, zalej marynatą i od razu zakręć wyparzoną i osuszoną zakrętką. Grzyby marynowane w słoikach odwróć do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do wystudzenia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Polecam również inne moje przepisy na dania z grzybów
Zalewa jest idealna , dziękuje za przepis.
Panie Jakubie, czy na pewno mają być 4 łyżeczki cukru? Zalewa jakaś kwaśna wyszła.
Tak, przepis jest sprawdzony.
Uwielbiam grzyby zamarynowane według tego przepisu. Ten specyficzny smak jest obłędny 🙂 Pozdrawiam