X

Czego szukasz?

Przepis
GrzybyPrzetwory

Grzyby marynowane – idealne na zimę

Grzyby marynowane.    

Składniki:

 
  • 2 kg borowików lub podgrzybków
  • 2,5 l wody do gotowania grzybów
  • 1 l wody do zalewy
  • 350 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 – 2 cebule
  • 15 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • 4 łyżeczki cukru
  • sól
 

Sposób przygotowania:

 
Krok 1.
  Grzyby oczyść z piasku i liści i przepłucz w wodzie.    
Krok 2. 
  W rondlu zagotuj 2,5 litra wody z solą (1 łyżka soli na litr wody) następnie dodaj grzyby,  gotuj wszystko na małym ogniu przez 15 minut.    
Krok 3.
  Przygotuj zalewę. 1 litr wody wymieszaj z octem dodaj łyżeczkę soli, cukier, cebulę pokrojoną w krążki i przyprawy. Zalewę gotuj pod przykryciem przez ok 10 minut.  
Krok 4. 
    Odcedzone grzyby włóż do wyparzonych słoików, zalej marynatą i od razu zakręć wyparzoną i osuszoną zakrętką. Grzyby marynowane w słoikach odwróć do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do wystudzenia.   Polecam również inne moje przepisy na dania z grzybów

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również