X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Racuchy drożdżowe na kefirze – krok po kroku

  Od dłuższego czasu chodziły za mną prawdziwe racuchy drożdżowe na kefirze. Takie jak przygotowywała dla nas babcia, kiedy wraz z bratem przebywałem na wakacjach u dziadków. Te beztroskie chwile spędzone na kopaniu piłki, buszowaniu w zbożu oraz czytaniu „Pana Samochodzika”, czy „Detektywa Tutama”  gdzieś na mazowieckiej wsi. Związane to było także z odkrywaniem pierwszych smaków młodości: mleka prosto od krowy, sernika z wiejskiego twarogu przygotowanego w prodiżu, warzyw prosto z grządki i oczywiście wyżej wspomnianych racuchów.    

Składniki:

 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g kefiru, ja użyłem ROBICO
  • 2 jajka, najlepiej „0”
  • 400 g śliwek węgierek
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • olej roślinny do smażenia
 

Sposób przygotowania:

   

Krok 1:

  Pokruszone drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i cukru, wymieszaj do połączenia składników. Odstaw  do wyrośnięcia, może to potrwać kilka-kilkanaście minut.   W misce za pomocą rózgi wymieszaj 2 jajka z kefirem do uzyskania jednolitej konsystencji.    

Krok 2:

  Do pozostałych składników dodaj wyrośnięty zaczyn, następnie łyżkami dodawaj mąkę pszenną, mieszaj rózgą do uzyskania gęstej jednolitej masy.    

Krok 3:

  Racuchy smaż na średnio rozgrzanym oleju, placki muszą mieć czas aby urosnąć na patelni. Ciasto nakładaj zwilżoną wodą łyżką, inaczej może ciężko odchodzić od jej powierzchni.    

Krok 4:

  Umyte śliwki podziel na 4 lub 6 części, usuń pestkę. Tak przygotowane owoce przełóż na patelnie, kiedy zaczną się prażyć dodaj 2 lub 3 łyżki ulubionego miodu (ilość dodanego miodu zależy od kwaśności śliwek). Owoce duś w miodowym sosie do miękkości, zazwyczaj 2-3 minuty wystarczy.    

Krok 5:

  Usmażone racuchu można osączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj zaraz po usmażeniu z karmelizowanymi śliwkami lub innymi sezonowymi dodatkami.     Racuchy możesz również podawać z innymi ulubionymi dodatkami np. konfitura, dżem, owoce, śmietana.  

Jesienna wersja racuchów

  Racuchy drożdżowe na kefirze z dodatkiem karmelizowanych śliwek to taka jesienna wersja tego dania. Możecie oczywiście kombinować z doborem sezonowych składników, myślę jednak że wersja ze śliwkami jest naprawdę optymalna. Mile widziany mógłby być również dodatek mielonego cynamonu i pokruszonych orzechów.   Mocno rekomenduje przygotowanie tej wersji racuchów. Dodatek kefiru sprawia, że są bardzo miękkie, wręcz wilgotne w środku. Nabierają też lekko kwaskowego smaku, z dodatkiem karmelizowanych śliwek…istna rewelacja.  
SMACZNEGO!!!
 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Anna

    Racuchy bardzo dobre, z karmelizowanymi śliwkami smakują naprawdę dobrze. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.

    • Jakub Kuroń

      bardzo mi miło!

Sprawdź również