Od dłuższego czasu chodziły za mną prawdziwe racuchy drożdżowe na kefirze. Takie jak przygotowywała dla nas babcia, kiedy wraz z bratem przebywałem na wakacjach u dziadków. Te beztroskie chwile spędzone na kopaniu piłki, buszowaniu w zbożu oraz czytaniu „Pana Samochodzika”, czy „Detektywa Tutama” gdzieś na mazowieckiej wsi. Związane to było także z odkrywaniem pierwszych smaków młodości: mleka prosto od krowy, sernika z wiejskiego twarogu przygotowanego w prodiżu, warzyw prosto z grządki i oczywiście wyżej wspomnianych racuchów.
Racuchy drożdżowe na kefirze – krok po kroku
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 400 g kefiru, ja użyłem ROBICO
- 2 jajka, najlepiej „0”
- 400 g śliwek węgierek
- 2-3 łyżki płynnego miodu np. lipowego
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pokruszone drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i cukru, następie wymieszaj do połączenia składników. Odstaw do wyrośnięcia, może to potrwać kilka-kilkanaście minut.
W misce za pomocą rózgi wymieszaj 2 jajka z kefirem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2:
Do pozostałych składników dodaj wyrośnięty zaczyn, następnie łyżkami dodawaj mąkę pszenną, mieszaj rózgą do uzyskania gęstej jednolitej masy.
Krok 3:
Racuchy smaż na średnio rozgrzanym oleju, placki muszą mieć czas aby urosnąć na patelni. Ciasto nakładaj zwilżoną wodą łyżką, inaczej może ciężko odchodzić od jej powierzchni.
Krok 4:
Umyte śliwki podziel na 4 lub np. 6 części, usuń pestkę. Tak przygotowane owoce przełóż na patelnie, kiedy zaczną się prażyć dodaj 2 lub 3 łyżki ulubionego miodu (ilość dodanego miodu zależy od kwaśności śliwek). Następnie owoce duś w miodowym sosie do miękkości, zazwyczaj 2-3 minuty wystarczy.
Krok 5:
Usmażone racuchy można osączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj zaraz po usmażeniu z karmelizowanymi śliwkami lub np. innymi sezonowymi dodatkami.
Racuchy możesz również podawać z innymi ulubionymi dodatkami np. konfitura, dżem, owoce, śmietana.
Jesienna wersja racuchów
Racuchy drożdżowe na kefirze z dodatkiem karmelizowanych śliwek to taka jesienna wersja tego dania. Możecie oczywiście kombinować z doborem sezonowych składników, myślę jednak że wersja ze śliwkami jest naprawdę optymalna. Mile widziany mógłby być również dodatek mielonego cynamonu i pokruszonych orzechów.
Mocno rekomenduje przygotowanie tej wersji racuchów. Dodatek kefiru sprawia, że są bardzo miękkie, wręcz wilgotne w środku. Nabierają też lekko kwaskowego smaku, z dodatkiem karmelizowanych śliwek…istna rewelacja.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Wspaniały przepis roimy często na niedzielne śniadanie!
Racuchy bardzo dobre, z karmelizowanymi śliwkami smakują naprawdę dobrze. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.
bardzo mi miło!