X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej

Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to podstawowa, ale też najlepsza zalewa jaką możecie przygotować do słoików na zimę. Tak przygotowana cukinia to idealny dodatek do sałatek, kanapek lub np. jako przekąska do wódeczki. Przygotowanie tego rodzaju przetworów z pewnością jest bardzo proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Gdy ogarniesz ten przepis będziesz mógł kombinować z nowymi dodatkami smakowymi: miodem, chili czy np. musztardą.

Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej- Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 750 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 100-150 g cukru (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych)

Przygotowanie:

Krok 1:

Cukinię obierz z skóry. Podziel wzdłuż na pół, następnie za pomocą łyżki wybierz miąższ i pestki. Pokrój w słupki o szerokości 1 cm. Długość uzależniona jest od wielkości słoików, u mnie około 10 cm. Paprykę przekrój na pół, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz ze skóry, następnie pokrój w półplasterki.

Krok 2:

Wyparzone i osuszone słoiki wypełnij szczelnie cukinią i papryką, jak na załączonym zdjęciu. Tutaj uwaga, że możesz zamarynować tak właściwie dowolne warzywo, zalewa jest bardzo uniwersalna.

Krok 3:

W rondelku wlej wodę, następnie dodaj, pokrojoną marchew, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gorczycę oraz sól. Gotuj na małym ogniu 5 minut, aż marchew delikatnie zmięknie. Po tym czasie dodaj ocet i cukier, gotuj jeszcze 1-2 minuty, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Przed napełnieniem słoików spróbuj, czy zalewa nie jest za kwaśna. Ewentualnie skontruj smak dodając więcej cukru. Tak przygotowaną marynatą od razu zalewaj cukinię. Zakręć szczelnie słoiki, na koniec ustaw wieczkami do dołu do całkowitego wystygnięcia.

Tak przygotowana zalewa jest bardzo uniwersalna. Możesz w niej marynować praktycznie dowolne warzywa, z czasem eksperymentując z nowymi smakami. Dobrym pomysłem jest dodatek przyprawy, curry, miodu lub np. świeżego lubczyku.

Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej poleca się do przygotowania. Powyżej znajdziesz dokładny opis jak przyrządzić ją „krok po kroku”. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, postaram się na wszystkie odpowiedzieć. Jeśli szukacie innych pomysłów na przetwory, zapraszam TUTAJ!!!

A jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zrobiłam. Wyszła przepysznie. I cukinia, i papryki, wszystko do zjedzenia i palce lizać:) Dziękuję, zapisuję przepis i będę wykorzystywać.

  2. Uwielbiam uniwersalne zalewy 🙂 zrobiłam i jestem z siebie dumna. Aczkolwiek zrobiłam wedle przepisu zmodyfikowanego 🙂 plus dodatki wg mojej mamy (czyli co wpadlo pod reke i „ile zabierze”).
    Moja cukinia zawiera – jedną dużą paprykę, z osiem marchewek i jedną (ogromną) cukinię – choć wiem, ze powinna byla użyc mniejszych, ale akurat taką mialam. Zapomniałam o cebuli 🙂 a ją też chciałam dodać 🙂
    Zalewa prawie w 100 % Pańśka, ale…
    – ocet jabłkowy
    – oprócz pieprzu dalam też jalowiec (bo przyznaję, pomyliły mi się słoiczki)
    – no i ani pieprzu ani gorczycy i ziela, nie liczyłam na ziarenka 🙂 – po prostu „ile się wzięło, tyle się wsypało”

    Do gotującej się zalewy wrzuciłam marchewki i wyłączyłam gaz. Jak się wystudziło, to wyciągnęłam marchewki >> poszly do sloików. Zalewę zagotowałam raz jeszcze i wtedy zalalam sloiki. Nie pasteryzowałam.

    Zalewę mogłabym popijać do obiadu – wyszła pysznie. Co z warzywami -tego jeszze nie wiem 🙂 Ale podejrzewam, ze wyszły całkiem nieźle, choć marchewka będzie aldente.

  3. Dziś do obiadu otworzyłam słoik tej cukinii. MojA była zapasteryzowana. Jest wspaniała nigdy nie jadłam lepszej. A robię różne przetwory z cukinii. Słodka lekko kwasna i rozpływa się w ustach. Dziękuję Panu za ten przepis. Robiłam też buraczki do sloikow z Pana przepisu i też są rewelacyjne. Pozdrawiam i proszę o więcej przepisów na pyszne przetwory.

  4. Dziś do obiadu otworzyłam słoik tej cukinii. MojA była zapasteryzowana. Jest wspaniała nigdy nie jadłam lepszej. A robię różne przetwory z cukinii. Słodka lekko kwasna i rozpływa się w ustach. Dziękuję Panu za ten przepis. Robiłam też buraczki do sloikow z Pana przepisu i też są rewelacyjne. Pozdrawiam.

  5. Czy można tę cukinię marynowaną w zalewie słodko-kwaśnej zalać wystudzoną zalewą,a potem zapasteryzować?

  6. Dzień dobry,
    cukinia robiona tydzień temu, marynata zrobiła się mętna. Czy przetwory do uratowania? Były zalewane gorącą zalewą bez pasteryzacj. Będę wdzięczna za odpowieź. Pozdrawim.

  7. Dzień dobry, a ile (orientacyjnie) przygotować papryki? Nie ma wyszczególnionej w składnikach…

  8. A co z pieprzem ? W spisie jest a w gotowanej zalewie nie ma.Może wrzucić do słoików ?

Sprawdź również