X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej

Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to podstawowa, ale też najlepsza zalewa jaką możecie przygotować do słoików na zimę. Tak przygotowana cukinia to idealny dodatek do sałatek, kanapek lub jako przekąska do wódeczki. Przygotowanie tego rodzaju przetworów jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Gdy ogarniesz ten przepis będziesz mógł kombinować z nowymi dodatkami smakowymi: miodem, chilli czy musztardą.

Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej- Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 750 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 100-150 g cukru (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych)

Przygotowanie:

Krok 1:

Cukinię obierz z skóry. Podziel wzdłuż na pół, za pomocą łyżki wybierz miąższ i pestki. Pokrój w słupki o szerokości 1 cm. Długość uzależniona jest od wielkości słoików, u mnie około 10 cm. Paprykę przekrój na pół, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz ze skóry, pokrój w półplasterki.

Krok 2:

Wyparzone i osuszone słoiki wypełnij szczelnie cukinią i papryką, jak na załączonym zdjęciu. Tutaj uwaga, że możesz zamarynować tak właściwie dowolne warzywo, zalewa jest bardzo uniwersalna.

Krok 3:

W rondelku wlej wodę, dodaj, pokrojoną marchew, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gorczycę oraz sól. Gotuj na małym ogniu 5 minut, aż marchew delikatnie zmięknie. Po tym czasie dodaj ocet i cukier, gotuj jeszcze 1-2 minuty, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Przed napełnieniem słoików spróbuj, czy zalewa nie jest za kwaśna. Ewentualnie skontruj smak dodając więcej cukru. Tak przygotowaną marynatą od razu zalewaj cukinię. Zakręć szczelnie słoiki, ustaw wieczkami do dołu do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowana zalewa jest bardzo uniwersalna. Możesz w niej marynować praktycznie dowolne warzywa, z czasem eksperymentując z nowymi smakami. Dobrym pomysłem jest dodatek przyprawy, curry, miodu lub świeżego lubczyku. Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej poleca się do przygotowania. Powyżej znajdziesz dokładny opis jak przyrządzić ją „krok po kroku”. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, postaram się na wszystkie odpowiedzieć. Jeżeli szukacie innych pomysłów na przetwory, zapraszam TUTAJ!!!
SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Dzień dobry, a ile (orientacyjnie) przygotować papryki? Nie ma wyszczególnionej w składnikach…

  2. A co z pieprzem ? W spisie jest a w gotowanej zalewie nie ma.Może wrzucić do słoików ?

Sprawdź również