Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to podstawowa, ale też najlepsza zalewa jaką możecie przygotować do słoików na zimę. Tak przygotowana cukinia to idealny dodatek do sałatek, kanapek lub jako przekąska do wódeczki. Przygotowanie tego rodzaju przetworów jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Gdy ogarniesz ten przepis będziesz mógł kombinować z nowymi dodatkami smakowymi: miodem, chilli czy musztardą.
Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej- Przepis krok po kroku
Składniki:
2 średnie cukinie
1 mała czerwona papryka
1 średnia marchewka
750 ml wody
1 czubata łyżeczka soli
2 liście laurowe
15 ziaren pieprzu czarnego
6 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy
250 ml octu spirytusowego 10%
100-150 g cukru (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych)
Przygotowanie:
Krok 1:
Cukinię obierz z skóry. Podziel wzdłuż na pół, za pomocą łyżki wybierz miąższ i pestki. Pokrój w słupki o szerokości 1 cm. Długość uzależniona jest od wielkości słoików, u mnie około 10 cm. Paprykę przekrój na pół, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz ze skóry, pokrój w półplasterki.
Krok 2:
Wyparzone i osuszone słoiki wypełnij szczelnie cukinią i papryką, jak na załączonym zdjęciu. Tutaj uwaga, że możesz zamarynować tak właściwie dowolne warzywo, zalewa jest bardzo uniwersalna.
Krok 3:
W rondelku wlej wodę, dodaj, pokrojoną marchew, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gorczycę oraz sól. Gotuj na małym ogniu 5 minut, aż marchew delikatnie zmięknie. Po tym czasie dodaj ocet i cukier, gotuj jeszcze 1-2 minuty, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Przed napełnieniem słoików spróbuj, czy zalewa nie jest za kwaśna. Ewentualnie skontruj smak dodając więcej cukru. Tak przygotowaną marynatą od razu zalewaj cukinię. Zakręć szczelnie słoiki, ustaw wieczkami do dołu do całkowitego wystygnięcia.
Tak przygotowana zalewa jest bardzo uniwersalna. Możesz w niej marynować praktycznie dowolne warzywa, z czasem eksperymentując z nowymi smakami. Dobrym pomysłem jest dodatek przyprawy, curry, miodu lub świeżego lubczyku.Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej poleca się do przygotowania. Powyżej znajdziesz dokładny opis jak przyrządzić ją „krok po kroku”. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, postaram się na wszystkie odpowiedzieć. Jeżeli szukacie innych pomysłów na przetwory, zapraszam TUTAJ!!!
Magda,
Przepraszam najmocniej, ale nie rozumiem pytania.
Cukinie obierasz, kroisz na kawałki. Przygotowujesz zalewę i zalewasz nią cukinię w słoikach. Odstawiasz i tam zachodzi proces marynowania.
Pozdrawiam
Kuba
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
W liście składników brak papryki.
Już dodaje do składników małą paprykę 🙂
Dzień dobry, a ile (orientacyjnie) przygotować papryki? Nie ma wyszczególnionej w składnikach…
Ilość papryki jest symboliczna, 1 mała wystarczy 🙂
Pozdrawiam
Bez marynowania w wodzie?
Magda,
Przepraszam najmocniej, ale nie rozumiem pytania.
Cukinie obierasz, kroisz na kawałki. Przygotowujesz zalewę i zalewasz nią cukinię w słoikach. Odstawiasz i tam zachodzi proces marynowania.
Pozdrawiam
Kuba
A co z pieprzem ? W spisie jest a w gotowanej zalewie nie ma.Może wrzucić do słoików ?
Już to dopisałem. Dodajesz razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do zalewy.
Czy mogę cukinię zostawić w skórce?
Jasne, że możesz 🙂