Przepis
Makaron
Makaron z szynką
Składniki
- 500 g dużego makaronu
- 350 g szynki
- 2 cebule
- 5 jaj
- 3 łyżki oleju
- 350 ml śmietany
- 3 łyżki tartej bułki
- 100 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, aż do miękkości, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami masła. Cebulę obieramy i siekamy, szynkę kroimy w drobną kostkę. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem i posypujemy tartą bułką. Resztę masła rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę. Mieszamy makaron, usmażoną cebulę oraz szynkę. Źółtka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy makaron i delikatnie razem mieszamy. Przekładamy do formy i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180°. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła. W taki sam sposób przyrządzamy zapiekanki z boczku, wędzonki, czy kiełbasy.