X

Czego szukasz?

Przepis
Makaron

Makaron z szynką

Składniki

  • 500 g dużego makaronu
  • 350 g szynki
  • 2 cebule
  • 5 jaj
  • 3 łyżki oleju
  • 350 ml śmietany
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, aż do miękkości, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami masła. Cebulę obieramy i siekamy, szynkę kroimy w drobną kostkę. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem i posypujemy tartą bułką. Resztę masła rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę. Mieszamy makaron, usmażoną cebulę oraz szynkę. Źółtka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy makaron i delikatnie razem mieszamy. Przekładamy do formy i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180°. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła. W taki sam sposób przyrządzamy zapiekanki z boczku, wędzonki, czy kiełbasy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również