X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieMakaron

Łazanki z kapustą i grzybami Macieja Kuronia

Łazanki z kapustą i grzybami to kolejny Wigilijny klasyk, który lubi chyba każdy. Bez wątpienia tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makaron, kapusta, grzyby wszystko co pyszne i aromatyczne w jednej potrawie. Zapraszam do lektury przepisu.

Łazanki z kapustą i grzybami Macieja Kuronia

Składniki:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 2 jajka
  • ew. 500 g makaronu – łazanki
  • po 750 g białej kapusty i świeżych grzybów np. borowików
  • 100 g tłuszczu (np. masło, smalec, olej)
  • 2– 3 cebule
  • 250 ml śmietany
  • natka pietruszki lub np. koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze z jajek, mąki i odrobiny wody zagnieć ciasto jak na makaron. Ciasto cienko rozwałkuj, a następnie pokrój w szerokie paski, a kolejno w kwadraciki.

Krok 2:

Wrzuć łazanki do posolonej wrzącej wody, następnie ugotuj.

Krok 3:

Kapustę ugotuj, a następnie wyciśnij i posiekaj. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na smalcu, dodaj grzyby i duś razem z cebulą do miękkości, odparuj.

Krok 4:

Grzyby wymieszaj razem z kapustą, dodaj łazanki, sól i pieprz. Na koniec zapiecz w piekarniku. Przed zapiekaniem w piekarniku zalej potrawę śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Powyższą potrawę możesz wykonać też z samą kapustą lub grzybami.

Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również