X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieMakaron

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 2 jajka
  • ew. 500 g makaronu - łazanki
  • po 750 g białej kapusty i świeżych grzybów
  • 100 g tłuszczu (masło, smalec, olej)
  • 2– 3 cebule
  • 250 ml śmietany
  • natka pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Z jajek, mąki i odrobiny wody zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w szerokie paski, a te w kwadraciki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy. Kapustę obgotowujemy, a następnie wyciskamy i siekamy. Kroimy w kostkę cebule i przesmażamy ją na smalcu, dodajemy grzyby i dusimy razem z cebulą do miękkości, odparowujemy. Grzyby mieszamy razem z kapustą, dodajemy łazanki, sól i pieprz. Zapiekamy w piekarniku. Przed zapiekaniem w piekarniku zalewamy potrawę śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Powyższą potrawę możemy wykonać też z samą kapustą lub grzybami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również