Boże NarodzenieMakaron
Łazanki z kapustą i grzybami Macieja Kuronia
Łazanki z kapustą i grzybami to kolejny Wigilijny klasyk, który lubi chyba każdy. Bez wątpienia tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makaron, kapusta, grzyby wszystko co pyszne i aromatyczne w jednej potrawie. Zapraszam do lektury przepisu.
Łazanki z kapustą i grzybami Macieja Kuronia
Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 2 jajka
- ew. 500 g makaronu – łazanki
- po 750 g białej kapusty i świeżych grzybów np. borowików
- 100 g tłuszczu (np. masło, smalec, olej)
- 2– 3 cebule
- 250 ml śmietany
- natka pietruszki lub np. koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze z jajek, mąki i odrobiny wody zagnieć ciasto jak na makaron. Ciasto cienko rozwałkuj, a następnie pokrój w szerokie paski, a kolejno w kwadraciki.
Krok 2:
Wrzuć łazanki do posolonej wrzącej wody, następnie ugotuj.
Krok 3:
Kapustę ugotuj, a następnie wyciśnij i posiekaj. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na smalcu, dodaj grzyby i duś razem z cebulą do miękkości, odparuj.
Krok 4:
Grzyby wymieszaj razem z kapustą, dodaj łazanki, sól i pieprz. Na koniec zapiecz w piekarniku. Przed zapiekaniem w piekarniku zalej potrawę śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Powyższą potrawę możesz wykonać też z samą kapustą lub grzybami.
Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.