X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaronOwoce morzaWalentynki

Krewetki Kuroniów z białym winem i natką pietruszki

Owoce morza od jakiegoś czasu stają się coraz popularniejsze. Znam wielu smakoszy krewetek, ośmiorniczek czy też kalmarów. Sposobów przygotowania tych wodnych przysmaków z pewnością są dziesiątki. Ja przychodzę do Was dzisiaj z pomysłem na krewetki. Krewetki Kuroniów z białym winem i natką pietruszki. Idealne do makaronu, czy też świeżej chrupiącej bagietki. 

Krewetki Kuroniów z białym winem i natką pietruszki

Składniki:

  • 500 g krewetek np. black tiger
  • 1 mała cebula – 150 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytrynu
  • 1 duży pomidor – 300 g
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Cebulę pokrój w kostkę, następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty.

Krok 2:

Dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i odparuj połowę objętości. Teraz dołóż masło i sok z cytryny. Wymieszaj całość i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.

Krok 3:

Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu. Podawaj jako samodzielne danie lub np. z makaronem tagliatelle.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również