Składniki
- 500 g krewetek black tiger
- 1 mała cebula - 150 g
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml białego półwytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- sok z połowy cytrynu
- 1 duży pomidor - 300 g
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i odparuj połowę objętości. Teraz dołóż masło i sok z cytryny. Wymieszaj całość i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu, a następnie podawaj jako samodzielne danie lub z makaronem tagliatelle.