Dania główneMakaronOwoce morzaWalentynki
Krewetki Kuroniów z białym winem i natką pietruszki
Owoce morza od jakiegoś czasu stają się coraz popularniejsze. Znam wielu smakoszy krewetek, ośmiorniczek czy też kalmarów. Sposobów przygotowania tych wodnych przysmaków z pewnością są dziesiątki. Ja przychodzę do Was dzisiaj z pomysłem na krewetki. Krewetki Kuroniów z białym winem i natką pietruszki. Idealne do makaronu, czy też świeżej chrupiącej bagietki.
Krewetki Kuroniów z białym winem i natką pietruszki
Składniki:
- 500 g krewetek np. black tiger
- 1 mała cebula – 150 g
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml białego półwytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- sok z połowy cytrynu
- 1 duży pomidor – 300 g
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Cebulę pokrój w kostkę, następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty.
Krok 2:
Dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i odparuj połowę objętości. Teraz dołóż masło i sok z cytryny. Wymieszaj całość i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 3:
Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu. Podawaj jako samodzielne danie lub np. z makaronem tagliatelle.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Super przepis