X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaronOwoce morzaWalentynki

Krewetki Kuroniów z białym winem i natką pietruszki

Składniki

  • 500 g krewetek black tiger
  • 1 mała cebula - 150 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytrynu
  • 1 duży pomidor - 300 g
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i odparuj połowę objętości. Teraz dołóż masło i sok z cytryny. Wymieszaj całość i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu, a następnie podawaj jako samodzielne danie lub z makaronem tagliatelle.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również