Boże NarodzeniePieczywoPotrawy wegetariańskie
Kulebiak z kapustą i grzybami Macieja Kuronia
Przychodzę do Was dzisiaj z przepysznym daniem wigilijnym. Jeśli nie macie jeszcze rozpisanego planu na menu wigilijne to bez wątpienia rozważcie dodanie kulebiaka. Przepis mojego taty, kulebiak z kapustą i grzybami jest przede wszystkim fantastyczny w smaku, szybko się robi i świetnie wzbogaca świąteczny stół. Jak zrobicie to dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował, a coś czuję, że jak spróbujecie to kulebiak zostanie z Wami na zawsze.
Kulebiak z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 1 żółtko
- 20 g drożdży
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- po 1 łyżeczce: soli i cukru
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i gdy „ruszą”, mieszamy z masłem, olejem, cukrem i solą. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy odchodzi od ręki przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2:
Osobno podsmażamy na oleju kapustę, pieczarki i cebulę. Następnie wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 3:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy w prostokąt i układamy w wysmarowanej masłem blaszce do keksów, tak żeby brzegi zwisały poza blaszką. Na cieście układamy farsz, a następnie zalepiamy wierzch kulebiaka pozostałym ciastem.
Krok 4:
Na koniec tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem lub polewamy roztopionym masłem, po czym wkładamy do rozgrzanego nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
Bez wątpienia bardzo dobry jest farsz świąteczny sporządzony z kapusty kiszonej i ugotowanych, zmielonych, suszonych grzybów.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.