Przepis
MakaronOwoce morzaWalentynki
Makaron z owocami morza
Składniki
- 500 g dużego makaronu
- 300 g obranych krewetek
- 300 g obranych małży (ewentualnie 300 g mięsa z krabów, kalmarów lub ośmiornic)
- można też użyć dostępnej w sklepach mieszanki z owoców morza (ok. 1 kg)
- 1 duży sparzony i obrany pomidor
- 1 duża posiekana cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 125 ml oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Odcedzamy, kiedy jest jeszcze lekko twardawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Kiedy warzywa zaczynają się rumienić, wlewamy wino. Kiedy wino odparuje, dodajemy owoce morza i pokrojony w kostkę pomidor. Podsmażamy około 5 minut. Przed podaniem układamy owoce morza na makaronie, polewamy powstałym w czasie smażenia sosem i całość wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Serwujemy w tym samym naczyniu.