Powidła śliwkowe z piekarnika bez mieszania to fantastyczne rozwiązanie dla osób, które kochają owocowe przetwory, ale nie lubią stać nad garnkiem i bez przerwy mieszać. W tym przepisie największą trudnością jest wybranie odpowiednich śliwek, umycie ich i pokrojenie na mniejsze kawałki. Reszta dzieje się już wewnątrz piekarnika bez naszego udziału. Po około trzech godzinach wyjmujesz gotowe powidła, które następnie przekładasz do wyparzonych słoików.
Powidła śliwkowe z piekarnika bez mieszania
Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szklanka cukru (220 g)
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i „ogonek”. Owoce przed pieczeniem osusz, dzięki temu pozbędziesz się nadmiar wody i skrócisz proces pieczenia.
Krok 2:
Osuszone owoce przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj cukier i cynamon. Następnie przemieszaj do połączenia składników.
Krok 3:
Naczynie bez pokrywki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C „góra – dół”. Następnie zapiekaj przez 3 i pół godziny. Po tym czasie konfitura jest gotowa. Przede wszystkim pamiętaj, aby powstrzymywać się przed mieszaniem, nie ma takiej potrzeby.
Krok 4:
Powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoików. Tak przygotowane przetwory mogą spokojnie stać około miesiąca. Jeżeli chcemy je zabezpieczyć na kilka miesięcy trzeba je zapasteryzować.
Naczynie skrojone na miarę
Konfitura śliwkowa z piekarnika wymaga odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dzisiaj skorzystałem z garnka do duszenia od AMT Bestpan. Idealnie sprawdza się nie tylko na palniku, ale również w piekarniku. Dzięki niespotykanej grubości dłużej utrzymuje ciepło, które rozprowadzane jest równomiernie zarówno na dnie, jak i na ściankach naczynia. W ten sposób proces duszenia lub pieczenia trwa krócej, pozwala oszczędzać energię i zachować więcej składników odżywczych.
Wyjątkowa jest również powłoka, którą pokryty jest garnek. Lotan® o właściwościach non-stick, która chroni przed przywieraniem jedzenia do powierzchni i ogranicza ryzyko przypalenia. Ponadto znacznie usprawnia mycie: wystarczy użyć niewielkiej ilości wody z dodatkiem detergentu. Jest to bardzo ważna podczas przygotowania takich potraw, jak powidła śliwkowe 😉
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi pysznymi przetworami.
Rewelacyjny przepis, właśnie przełożyłam do słoików. Przepyszne powidła.
Bardzo dobry przepis!
Właśnie wstawiam drugą porcje. Polecam. Przepis super.
Korzystam z przepisów Twoich Jakubie od kilku lat, ale ten przepis pierwszy raz zastosuję…zobaczę co wyjdzie. Pewnie równie pyszne. 🙂
Czekam na informację zwrotną.
Mało pracy przy tych powidłach, nie trzeba pilnować i mieszać, a wychodzą naprawdę znakomite 🙂