X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Powidła śliwkowe z piekarnika bez mieszania

Powidła śliwkowe z piekarnika bez mieszania to fantastyczne rozwiązanie dla osób, które kochają owocowe przetwory, ale nie lubią stać nad garnkiem i bez przerwy mieszać. W tym przepisie największą trudnością jest wybranie odpowiednich śliwek, umycie ich i pokrojenie na mniejsze kawałki. Reszta dzieje się już wewnątrz piekarnika bez naszego udziału. Po około trzech godzinach wyjmujesz gotowe powidła, które następnie przekładasz do wyparzonych słoików.

Powidła śliwkowe z piekarnika bez mieszania

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 szklanka cukru (220 g)

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i „ogonek”. Owoce przed pieczeniem osusz, dzięki temu pozbędziesz się nadmiar wody i skrócisz proces pieczenia.

Krok 2:

Osuszone owoce przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj cukier i cynamon. Następnie przemieszaj do połączenia składników. 

Krok 3:

Naczynie bez pokrywki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C „góra – dół”. Następnie zapiekaj przez 3 i pół godziny. Po tym czasie konfitura jest gotowa. Przede wszystkim pamiętaj, aby powstrzymywać się przed mieszaniem, nie ma takiej potrzeby.

Krok 4:

Powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoików. Tak przygotowane przetwory mogą spokojnie stać około miesiąca. Jeżeli chcemy je zabezpieczyć na kilka miesięcy trzeba je zapasteryzować.

Naczynie skrojone na miarę 

Konfitura śliwkowa z piekarnika wymaga odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dzisiaj skorzystałem z garnka do duszenia od AMT Bestpan. Idealnie sprawdza się nie tylko na palniku, ale również w piekarniku. Dzięki niespotykanej grubości dłużej utrzymuje ciepło, które rozprowadzane jest równomiernie zarówno na dnie, jak i na ściankach naczynia. W ten sposób proces duszenia lub pieczenia trwa krócej, pozwala oszczędzać energię i zachować więcej składników odżywczych.

Wyjątkowa jest również powłoka, którą pokryty jest garnek. Lotan® o właściwościach non-stick, która chroni przed przywieraniem jedzenia do powierzchni i ogranicza ryzyko przypalenia. Ponadto znacznie usprawnia mycie: wystarczy użyć niewielkiej ilości wody z dodatkiem detergentu. Jest to bardzo ważna podczas przygotowania takich potraw, jak powidła śliwkowe 😉

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi pysznymi przetworami.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy na pewno funkcja „góra-dół” 180 st.? Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wierzchnia warstwa śliwek spaliła się na węgiel. Piekarnik elektryczny.

  2. Zamierzam wypróbować ten przepis i zastanawiam się czy udadzą się pieczone na dużej blasze z piekarnika zamiast w garnku ?

  3. Witam!

    Chciałam zapytać czy tylko w reklamowanym garnku mogę zrobić konfitury??

    Ile słoiczków z tych proporcji można się spodziewać?

    Pozdrawiam

  4. Witam 🙂 A jeśli nie mam tego naczynia to raczej nie zrobię powideł??
    Ile słoiczków po dżemie wychodzi??

    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  5. Rewelacyjny przepis, właśnie przełożyłam do słoików. Przepyszne powidła.

  6. Korzystam z przepisów Twoich Jakubie od kilku lat, ale ten przepis pierwszy raz zastosuję…zobaczę co wyjdzie. Pewnie równie pyszne. 🙂

  7. Mało pracy przy tych powidłach, nie trzeba pilnować i mieszać, a wychodzą naprawdę znakomite 🙂

Sprawdź również