X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • sól
Farsz
  • 250 g polędwicy wołowej
  • 250 g cąbra baraniego lub jagnięcego
  • 250 g szpiku lub cielęcego łoju nerkowego
  • sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

400 g część ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane oraz skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z masy krążki, na które nakładamy farsz. Farsz mięsny przygotowujemy tak, że wszystkie składniki drobno siekamy lub w ostateczności mielimy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Nakładamy na cepeliny i zawijamy. Kształtujemy pyzy tak, żeby miały kształt pękatych, podłużnych cygar. Wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 10– 15 minut od momentu wypłynięcia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również