Przepis
Baranina, JagnięcinaDania głównePotrawy z ziemniakówWołowina, Cielęcina
Pyzy cepeliny dworskie
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- sól
Farsz
- 250 g polędwicy wołowej
- 250 g cąbra baraniego lub jagnięcego
- 250 g szpiku lub cielęcego łoju nerkowego
- sok z 1 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
400 g część ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane oraz skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z masy krążki, na które nakładamy farsz. Farsz mięsny przygotowujemy tak, że wszystkie składniki drobno siekamy lub w ostateczności mielimy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Nakładamy na cepeliny i zawijamy. Kształtujemy pyzy tak, żeby miały kształt pękatych, podłużnych cygar. Wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 10– 15 minut od momentu wypłynięcia.