Wieprzowina
Pieczony schab
Składniki
- 2 kg schab bez kości
- suszone morele
- suszone śliwki
- marynata ognista Kamis
- sól czosnkowa
- rękaw do pieczenia foliowy
- długie wykałaczki
- piekarnik + prąd ;-)
Sposób przygotowania
Ja zawsze odkrawam "nalot tłuszczowy" bo po prostu nie nawidzę tego. Mięso jest przez to suche więc jeżeli komuś nie przeszkadza niech zostawia ;-) Mięsko umyte i wysuszone. Włożone do lodówki w marynacie na okres 12 godzin (co kilka godzin obracane). Po wyjęciu wydrązony otwór w mięsie i lekkie (nie siłowe) naprzemienne wciskanie morela/śliwka. Na końcu na krzyż zamkniete otwory wykałaczkami długimi tak aby ostre końce lekko wystawały (zbedne wystajace kije obciać). Włączyć piekarnik na 120 stopni i niech się grzeje. W tym momencie posypać lekko cały przygotowany schabik solą czosnkową i włożyć do rękawa foliowego. Końcówki rękawa zawiązać szczelnie i całość włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut w 120 stopniach. Po godzinie sprawdzić i zobaczycie czy już łapie kolorek. Kiedy już się złoci dołożyć do pieca na 220 stopni i niech pochodzi z 5 minut. Następnie wyłączyć i niech z 30 minut dochodzi. Na koniec pozostaje obcięcie worka i odstawienie do wystudzenia. Świeże rwie się więc lepiej jest odczekać :-) A później to już tylko palce lizać.