Przepis
Kiełbasy i wędlinyPotrawy z grillaPrzekąski na ciepło
Kiełbaski i kaszanka z grilla
Składniki
- 1 kg kaszanki
- 1 kg kiełbasy
Do papilotów z kaszanki
- 3 kwaśne jabłka
- 12 ząbków czosnku
- 3 cebule
- majeranek
- pieprz ziołowy
- olej
- folia aluminiowa
Bejce do kiełbasy
- 200 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ostra papryka, curry
Sposób przygotowania
Kaszankę potnij na porcje po około 150 g, cebulę pokrój w plastry a jabłka na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Folię aluminiową podziel na odpowiedniej wielkości części, posmaruj olejem i ułóż na każdym kawałku: porcję kaszanki, pół jabłka, pół cebuli, 2 ząbki czosnku. Całość posyp majerankiem i pieprzem ziołowym. Z folii uformuj paczuszki, nie zawijając ich jednak zbyt szczelnie. Kiełbasę pokrój na porcje i delikatnie natnij w kratkę. Olej podziel na 3 części. Do pierwszej dołóż miód i sos sojowy, do drugiej curry, do trzeciej ostrą paprykę. Na dobrze rozgrzany grill połóż paczuszki z kaszanką oraz kiełbasę. Kaszankę grilluj około 15 minut a kiełbasę tak długo jak lubisz. Przed końcem grillowania kiełbasę posmaruj wybranymi bejcami.