Placki i naleśniki
Placki z dyni. Przepis krok po kroku
Placki z dyni. Przepis krok po kroku
Placki z dyni. Składniki:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- ½ szklanki puree z dyni ( przepis poniżej)
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 2 duże jajka
- 3 łyżki miodu + do podania
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszaj „suche” składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
W drugiej większej wymieszaj składniki „mokre”: puree z dyni, masło, mleko, jaja i miód.
Następnie do płynnych składników dodawaj po łyżce mieszanki mąki i przypraw, aż do uzyskania gładkiej masy.
Placki smaż na średnim ogniu, na natłuszczonej patelni z nieprzywieralną powłoką. Około 2 minuty z każdej strony, aż będą ciemno złote. Przed podaniem, osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z polane miodem lub syropem klonowym.
Puree z dyni, Składniki:
- 1 dynia piżmowa (waga około 1 kg )
- woda
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Puree z dyni można przygotować na kilka sposobów. Mam jednak dwa ulubione.
- Na parze:
Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.
- W piekarniku:
Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.
Sezon na dynię w pełni, warto zatem sięgnąć po dania właśnie z tym wspaniałym warzywem. Często przygotowuje się z niej dania wytrawne, rzadziej słodkie. Postanowiłem postawić na tą drugą opcję i upichciłem placki z dyni. Pyszne zdrowe i pachnące cynamonem, mnie kojarzą się ze świętami J
Na bazie dyni piżmowej
W składnikach podałem puree z dyni, na zachodzie jest ono dostępne w puszkach. U nas jest raczej rzadkim widokiem na sklepowych półkach, ale nic to, zawsze można przygotować własne i wykorzystywać do wielu dań. Załączam przepis jak przygotować takie puree we własnym zakresie. Na stronie jest także przepis na TM5 o tutaj (link). Placki z dyni przyrządziłem na bazie dyni piżmowej (link) lubię jej niepowtarzalny lekko orzechowy smak. Łatwo ją także przygotować do dalszej obróbki. Wy możecie skorzystać z innej odmiany, nie ma większej różnicy. Wiadomo odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki i to może przyspieszyć Wam robotę 😉
Placki z dyni najlepszy, najprostszy przepis polecam do usmażenia. W razie pytań, uwag lub pochwał, proszę pisać pod wpisem komentarze 🙂
Dzisiaj będę próbować!
Angelika,
Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
Pozdrawiam!