menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
2. Pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę.
3. Na obydwu poziomach nakładki Varoma ułóż pokrojoną dynię. Gotuj 25 minut/Varoma/prędkość 2.
4. Po tym czasie ostrożnie zdejmij nakładki Varoma, wylej wodę z naczynia miksującego. Włóż do niego ugotowaną dynię. Miksuj 20 sek/ prędkość 5.
5. Zdejmij kopystką masę ze ścianek i miksuj jeszcze raz 30 sek/ prędkość 8.
6. Tak przygotowane puree można wykorzystywać do ciast, placków czy zup. Można je także zamrozić lub zawekować w sloikach.

ocena:

Puree z dyni (Thermomix)

składniki

  • 1 litr wody
  • 1 dynia piżmowa (waga około 1 kg)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
2. Pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę.
3. Na obydwu poziomach nakładki Varoma ułóż pokrojoną dynię. Gotuj 25 minut/Varoma/prędkość 2.
4. Po tym czasie ostrożnie zdejmij nakładki Varoma, wylej wodę z naczynia miksującego. Włóż do niego ugotowaną dynię. Miksuj 20 sek/ prędkość 5.
5. Zdejmij kopystką masę ze ścianek i miksuj jeszcze raz 30 sek/ prędkość 8.
6. Tak przygotowane puree można wykorzystywać do ciast, placków czy zup. Można je także zamrozić lub zawekować w sloikach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję