Przepis
Składniki
- 0,5 szkl. oleju
- 0,5 szkl. naturalnego jogurtu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- szczypta cukru
- szczypta soli
- mąka pszenna
- ser feta
- natka z pietruszki
Sposób przygotowania
Nadzienia:
Ser feta pokroić w malutką kosteczkę, do tego dodać same liście z pietruszki, bez łodyg. Wymieszać, odstawić na bok.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku do tego dodać cukier i wymieszać posypać mąką i odstawić na 15min. aż urośnie.
Ciasto:
Jogurt, olej, jajko wymieszać do tego dodać mąkę i drożdże, wymieszać wszystko razem, dodawać mąkę po trochu aż wyrobi się miękkie ciasto. Odstawić na godzinę aż urośnie. Potem formować małe kulki i nadziewać nadzieniem przygotowanym wcześniej. Posmarować jajkiem. Układać na blasze posmarowanej olejem i piec w piekarniku -180C - przez 15-20 min.