Dania główneRybyWielkanoc
Dorada pieczona z jabłkami i szynką prosciutto
Biała pyszna ryba z jabłkiem i szynką, brzmi dobrze? Ja myślę, że nawet świetnie! Taki miałem pomysł i musiałem go zrealizować. Danie wyszło pyszne, aromatyczne, pełne smaków, dzięki dobranym składnikom. Dorada pieczona z jabłkami i szynką prosciutto robi się szybko, świetnie wygląda, a bosko smakuje. Musicie wypróbować ten przepis!
Dorada pieczona z jabłkami i szynką prosciutto
Składniki:
- 4 białe ryby np. dorady
- 1 kwaśne jabłko
- 100 g szynki długodojrzewającej
- 200 ml soku jabłkowego
- 2 cytryna
- sól, pieprz
- ewentualnie: 50 ml żubrówki
Przygotowanie:
Krok 1:
Ryby umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie posól, popieprz i skrop sokiem z 1 cytryny.
Krok 2:
Ryby ułóż w żaroodpornym naczyniu, następnie do brzucha włóż ćwiartkę jabłka i polej całość sokiem jabłkowym.
Krok 3:
Dorady dodatkowo obłóż plastrami szynki, a następnie włóż je na około 20 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika.
Krok 4:
Na każdy talerz wylej łyżkę zagęszczonego soku z pieczenia, na którym ułóż rybę. Następnie całość udekoruj upieczoną, chrupiącą szynką i cząstką cytryny.
Na koniec, tuż przed podaniem dla uzyskania efektu rybę możesz polać żubrówką i podpalić.
Podawaj np. z surówką i białym ryżem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook
Więcej pysznych, rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<