X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRybyWielkanoc

Dorada pieczona z jabłkami i szynką prosciutto

Biała pyszna ryba z jabłkiem i szynką, brzmi dobrze? Ja myślę, że nawet świetnie! Taki miałem pomysł i musiałem go zrealizować. Danie wyszło pyszne, aromatyczne, pełne smaków, dzięki dobranym składnikom. Dorada pieczona z jabłkami i szynką prosciutto robi się szybko, świetnie wygląda, a bosko smakuje. Musicie wypróbować ten przepis!

Dorada pieczona z jabłkami i szynką prosciutto

Składniki:

  • 4 białe ryby np. dorady
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100 g szynki długodojrzewającej
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 cytryna
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: 50 ml żubrówki

Przygotowanie:

Krok 1:

Ryby umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie posól, popieprz i skrop sokiem z 1 cytryny.

Krok 2:

Ryby ułóż w żaroodpornym naczyniu, następnie do brzucha włóż ćwiartkę jabłka i polej całość sokiem jabłkowym.

Krok 3:

Dorady dodatkowo obłóż plastrami szynki, a następnie włóż je na około 20 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika.

Krok 4:

Na każdy talerz wylej łyżkę zagęszczonego soku z pieczenia, na którym ułóż rybę. Następnie całość udekoruj upieczoną, chrupiącą szynką i cząstką cytryny.

Na koniec, tuż przed podaniem dla uzyskania efektu rybę możesz polać żubrówką i podpalić.

Podawaj np. z surówką i białym ryżem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych, rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również