X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Udka pieczone. Przepis krok po kroku

Udka pieczone. Przepis krok po kroku.

Dzisiaj przygotowałem dla Was cały komplet. Przepis na udka pieczone, opiekane ziemniaki oraz ulubioną surówkę mojej mamy do pieczonego kurczaka (TU). Bez wątpienia jest to wygodne rozwiązanie w jednym wpisie otrzymujecie, aż trzy przepisy. Czyli pomysł na kompletny obiad gotowy 😉W końcu umówmy się w większości przypadków obiad nie składa się z jednego, a z kilku komponentów. Zauważyłem także, że brakuje na naszej stronie przepisów na zdrowe surówki. Będę się starał w miarę okoliczności nadrabiać te zaległości.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka lub np. pałek z kurczaka
Marynata:
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku, utarte
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Ziemniaki:
  • 600 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Krok 1:

Udka przełóż do miski. Następnie dodaj wszystkie składniki marynaty. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami, jeśli masz czas to odstaw na 2-3 godziny, ale marynata jest tak intensywna, że 30 minut w zupełności wystarczy.

Krok 2:

Piekarnik rozgrzej do 190°C tryb „góra-dół”. Następnie ziemniaki obierz, obtocz w przyprawach. Udka i ziemniaki równomiernie ułóż na blasze do pieczenia. Piecz przez 45-50 minut. Jeśli nie jesteście zadowoleni ze swojego naczynia do zapiekania, ciągle coś do niego przywiera, przypala się lub jest kłopotliwe w czyszczeniu. Polecam taką blaszkę do pieczenia ZOBACZ TU. Wykonana jest z grubej blachy (ok. 1 mm) z podwójną warstwą nieprzywierającą. Powierzchnia ta ma dożywotnią gwarancją producenta. Bez wątpienia idealna do mięs, ciast czy ryb.

Podawaj z ulubioną surówką.

Mam wiele ulubionych przepisów. Ale jeżeli chodzi o taki do bólu domowy i błyskawiczny to wybieram udka pieczone. Danie jest błyskawiczne z łatwością przygotujecie je nawet w najbardziej zapracowany dzień, nawet między jednym a drugim spotkaniem.

„Gotowanie jest dla ludzi”

Chciałbym aby moje przepisy mógł przygotować każdy. Dlatego moim sloganem jest „Gotowanie jest dla ludzi”. Oznacza to, że przepisy które tworze są pełne smaku, osobiste ale nie wymagają zakupów w kilku specjalistycznych sklepach, a do ich przygotowania nie trzeba kończyć CIA (link), czyli Culinary Institute of America jak mój Tata.

Jeśli jesteś zapracowany i nie masz czasu prawie na nic to polecam udka pieczone. W komplecie dostaniesz przepis na ziemniaki opiekane i mega surówkę. W razie jakichkolwiek komplikacji pisz komentarz, odpowiem na niego bezzwłocznie😊

Po więcej mięsnych przepisów zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Czy blaszke lepiej wyłożyć folią aluminiową czy pozostawić ją taką nagą??

  2. Niestety to naczynie które Pan polecił jest juz niedostępne a szkoda bo chciałam kupić MR

  3. Czy udka mogą poleżeć w marynacie przez noc? Czy to będzie dla nich za długo?

  4. Czy możesz przybliżyć przyprawę curry jaka użyta jest do ziemniaków? Na rynku jest kilka proszków o tej nazwie zazwyczaj mocno pachnących kozieradką. Jednym słowem, prosty proszek curry do zrobienia z podstawowych przypraw gdybyś mógł zaproponować….

  5. Zrobilam dzisiaj tego kurczaka z ziemniaczkami! Przepyszny!!!
    Fakt, ze przydalby sie przepis jeszcze na jakas pyszna surowke do tego…ale samo mięsko i ziemniaczki bomba!!!

  6. Cześć witam, pytanko czy zamiast blachy można użyć naczynia żaroodpornego tylko nie takiego płaskiego tylko wysokiego lub gęsiarki?

  7. Na razie komplikacji nie mam, bo czytam dopiero i inspiruję się 🙂 i zastanawiam się, jak smakuje udko w curry z musztardą i tą marynatą. Muszę spróbować!

  8. Udka właśnie się pieką, pachną przepysznie 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

  9. Gruba blacha 1mm ;p
    Gruba to moze byc baba.
    Ja mam 3mm to jaka to jest? Potężna ?

  10. Przepis bardzo fajny, szybki i prosty, udka jak i ziemniaczki wyszły przepyszne. Dziękuję za takie cudowne przepisy.

  11. Kuba wlasnie wstawilem do piekarnika

    o efektach napisze za ok godzine

  12. Bardzo smaczne danie i faktycznie przygotowanie nie jest czasochłonne 🙂

  13. Czytam już któryś raz i jakoś nie widzę przepisu na surówkę coś że mną nie tak pozdrawiam

  14. Marynata do tych udek przeszła moje oczekiwania..mięsko wyszło idealne – Mąż zachwycony. Dziękuję

  15. Przepyszne zarówno mięsko jak i ziemniaki, które są świetną alternatywą dla frytek

  16. Bardzo dużo korzystam z Pana przepisów wszystko wychodzi bardzo smaczne a udka z surówka rewelacja dzięki .

Sprawdź również