Przepis
Przepisy Thermomix
Olej szczypiorkowy (Thermomix)
Składniki
- 100 g szczypiorku
- 430 g oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. Drobno posiekany szczypiorek wsyp do misy, wlej olej. Gotuj 5 minut/65°C/obroty 1
2. Następnie miksuj 1 minutę/obroty 10. Przecedź powstały płyn przez pieluchę tetrową lub filtr do kawy. Najlepiej do miski która jest wstawiona do większej miski z lodem. Im szybciej schłodzisz olej, tym intensywniejszy będzie kolor.
3. Przelej do butelki, przechowuj w lodowce do 2 miesięcy. Super nadaje się do dekoracji dań. W ten sam sposób możesz tworzyć różne rodzaje olejów ziołowych.
Jak długo można przechowywać taką oliwę lub olej?
Spokojnie 3 tygodnie w lodówce