X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1– 2 jajka
  • 1– 2 cebule
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej lub smalec do pieczenia
  • ew. natka pietruszki i ok. 60 ml mleka

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Źeby uniknąć rozlewu krwi, można użyć robota kuchennego i polecam do ucierania używać tarcz również o grubych oczkach. Placki są znakomite utarte także na grubszej tarce. Cebulę można dodać utartą na surowo, jak również pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor. Jeżeli dodajemy cebulę surową, to mieszamy ją z utartymi ziemniakami i ew. zalewamy wrzącym mlekiem. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajo, sól i pieprz. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Powinny być dość cienkie. Można je jeść na słodko i na słono, polane śmietaną, jogurtem lub sosem np.: grzybowym. Jeżeli ucieramy ziemniaki na grubej tarce, to możemy do masy dodać oprócz cebuli – posiekaną natkę pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również