Placki i naleśnikiPotrawy z ziemniaków
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które ma swoje korzenie w kuchni wielu kultur na całym świecie. Ich prostota w przygotowaniu i wszechstronność sprawiają, że są one popularne na całym świecie. Wykonane z prostych składników, takich jak ziemniaki, jajka i mąka, te chrupiące placki są doskonałą propozycją na obiad, przekąskę lub dodatek do dań głównych. Ich aromatyczny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że są one ulubionym daniem wielu osób. Gotowi na kulinarne przygody? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego prostego przepisu!
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1– 2 jajka
- 1– 2 cebule
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej lub smalec do pieczenia
- ew. natka pietruszki i ok. 60 ml mleka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Żeby uniknąć rozlewu krwi, można użyć robota kuchennego i polecam do ucierania używać tarcz również o grubych oczkach. Placki są znakomite utarte także na grubszej tarce. Cebulę można dodać utartą na surowo, jak również pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor. Jeżeli dodajemy cebulę surową, to mieszamy ją z utartymi ziemniakami i ew. zalewamy wrzącym mlekiem. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajo, sól i pieprz. Mieszamy.
Krok 2:
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Powinny być dość cienkie. Można je jeść na słodko i na słono, polane śmietaną, jogurtem lub sosem np.: grzybowym. Jeżeli ucieramy ziemniaki na grubej tarce, to możemy do masy dodać oprócz cebuli – posiekaną natkę pietruszki.
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to nie tylko pyszne danie, ale także symbol prostoty i wszechstronności w kuchni. Ich uniwersalność sprawia, że mogą być podawane na wiele sposobów – z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, lub po prostu same, jako samodzielna przekąska. Mam nadzieję, że ten przepis przypadł Wam do gustu i będziecie mieli okazję go wypróbować w swojej kuchni. Smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że placki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<