Potrawy wegetariańskieSałatki
Ratatouille na zimno
Składniki
- 500 g ugotowanego makaronu (muszelki lub kokardki)
- 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki)
- 2 różnokolorowe papryki
- po 1 kabaczku, cukini, bakłażanie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 100 ml oliwy
- świeży lub suszony tymianek, świeża bazylia, natka pietruszki
- sól, pieprz
- ew. 10 oliwek
Sposób przygotowania
Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i czekamy przez pół godziny, żeby się „spocił”. Wtedy obsuszamy go na bibule i dodajemy do cebuli razem z pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i kabaczkiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy są już podsmażone, wsypujemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem i oliwkami. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możemy dodać posiekaną świeżą bazylię, a nawet startą skórkę cytryny. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.