Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka z bobu
Składniki
- 500 g bobu konserwowego
- 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta
- 1 cebula czerwona, 1 ząbek czosnku
- 1 duży ogórek kiszony lub 2 mniejsze
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pęczek koperku
- 100 ml oliwy
- 30 ml octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bób konserwowy odsączamy na sicie z zalewy. Paprykę, cebulę i ogórek kiszony kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Przygotowujemy sos winegret: czosnek ucieramy z solą, dodajemy pieprz, ocet winny i oliwę. Zalewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.