X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 500 g bobu konserwowego
  • 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta
  • 1 cebula czerwona, 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ogórek kiszony lub 2 mniejsze
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pęczek koperku
  • 100 ml oliwy
  • 30 ml octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bób konserwowy odsączamy na sicie z zalewy. Paprykę, cebulę i ogórek kiszony kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Przygotowujemy sos winegret: czosnek ucieramy z solą, dodajemy pieprz, ocet winny i oliwę. Zalewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również