Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka rosyjska
Składniki
- 250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 250 g ugotowanej i obranej ryby
- 1 główka zielonej sałaty
- 1 żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 1 winne jabłko
- 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego
- sól, biały pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w plasterki, rybę dzielimy na cząstki, sałatę myjemy, suszymy i rwiemy palcami w drobne kawałki. Paprykę i cebulę kroimy w talarki. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Z oliwy, octu winnego, posiekanego czosnku, octu i przypraw przygotowujemy sos winegret. Wszystkie składniki zalewamy sosem winegret i dokładnie mieszamy. Na wyjątkową okazję można sałatkę posypać czerwonym kawiorem. Sałatka rosyjska dobrze smakuje również z sosem majonezowo - jogurtowym.