Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka ziemniaczana z indykiem
Składniki
- 250 g młodych ziemniaków
- 150 g szynki drobiowej lub upieczonej piersi z indyka
- 1 główka sałaty, 3 cebule dymki
- 2 jajka
- 30 g orzechów włoskich
- 1 cytryna
- pół łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 40 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę kroimy w plasterki. Jaja gotujemy i grubo siekamy. Pierś z drobiu lub szynkę kroimy w podłużne paski. Sałatę myjemy i osuszamy. Orzechy siekamy. Wrzucamy do salaterki kolejno: kawałki liści sałaty (pamiętamy, żeby rwać je rękami), dymkę, jaja, pokrojone mięso z drobiu, ziemniaki i orzechy. Ucieramy musztardę z miodem, dodajemy skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i olej. Ucieramy, aż otrzymamy dość jednolitą emulsję. Wlewamy ją do sałatki i delikatnie mieszamy.