Dania główneDróbPotrawy z grillaSałatki
Sałatka z grillowanym indykiem
Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem na pyszną i szybką sałatkę. Bez wątpienia największym plusem sałatek jest ich lekkość oraz możliwość kombinowania ze składnikami. Moja powstała z produktów, które znalazłem w lodówce. Znalazły się w niej np. brokuły, które zostały mi z wczorajszego obiadu. A że ja nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego gotując zawsze zwracam uwagę na to co mi „zalega” w lodówce. Zapraszam poniżej sałatka z grillowanym indykiem.
Sałatka z grillowanym indykiem
Składniki:
- 230 g fileta z indyka lub np. z kurczaka
Marynata:
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pol łyżeczki czosnku granulowanego
- pol łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Dodatki:
- 100 g ogórek
- garść szpinaku baby
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3/4 pomarańczy
- 3/4 grejpfruta
- kilka różyczek brokułu
- pestki dyni i słonecznika
Sos:
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka płynnego miodu np. lipowego
- 70 g oliwy z oliwek
- sol, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj marynatę, następnie włóż do niej wcześniej umytego i wysuszonego indyka. Dokładnie obtocz mięso w marynacie. Odstaw na bok na czas przygotowania warzyw.
Krok 2:
Ogórka obierz i pokrój w kostkę, pomarańcze i grejpfrut obierz i podziel na cząstki. Następnie brokuły ugotuj w osolonej wodzie, mają być al dente, lekko twarde. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 3:
Rozgrzej patelnie grillową, następnie usmaż na niej indyka. Smaż z każdej strony. Gotowego indyka odłóż, niech lekko przestygnie. Na koniec pokrój mięso w paski.
Krok 4:
Przygotuj sos z wymienionych składników, dokładnie wymieszaj i odstaw.
Krok 5:
Pestki z dyni i słonecznika upraż na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Praż kilka minut, co jakiś czas podrzucając pestki.
Krok 6:
Warzywa i indyka ułóż w misce lub na talerzu. Posyp pestkami, na koniec polej sosem.
Więcej pysznych sałatek znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.