Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka ziemniaczana (górnicza)
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- wędzony boczek
- 2 cebule
- 125 ml śmietany
- 3 jajka
- sól, pieprz, ocet, szczypta cukru do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania. Po wystudzeniu obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Podrumieniamy boczek. Cebulę pokrojoną w kosteczką musimy sparzyć wrzątkiem z dodatkiem octu. Gotujemy jaja na twardo i kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, na końcu doprawiamy pieprzem, solą, cukrem, odrobiną octu i zalewamy kwaśną śmietaną. Uwaga! Ta sałatka jest popularna również w wersji z pokrojonym śledziem. Podajemy z upieczona golonką cielęcą lub wieprzową.