SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka ziemniaczano – buraczana
Składniki
- 300 g ziemniaków, 200 g buraków ćwikłowych (można upiec je razem w piekarniku)
- 150 g (1 słoik) mini paróweczek koktajlowych
- 100 g korniszonów lub ogórków konserwowych
- 100 g marynowanych cebulek (można zastąpić 1 cebulą pokrojoną w kostkę)
- 4 ząbki czosnku
- 100 g majonezu
- 150 ml jogurtu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, cukier
- ew. łyżkę kaparów, pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
Sposób przygotowania
Ugotowane lub upieczone buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Korniszony kroimy w plasterki. Mini paróweczki osączamy z zalewy. Dodajemy marynowaną cebulkę. Wszystkie składniki mieszamy. Z musztardy, majonezu, jogurtu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kaparami, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Taką samą sałatkę możemy przygotować na Wigilię dodając zamiast parówek filety śledziowe. Filety musimy wcześniej wymoczyć (najlepiej w mleku), wtedy będą bieluteńkie, a następnie pokroić na kawałki. Dodajemy je do sałatki. Do sosu możemy zamiast zwykłej musztardy dodać musztardę tzw.: francuską z pełnymi ziarnami gorczycy.