Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka buraczano – ziemniaczana
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 300 g buraków ćwikłowych
- 1-2 czerwone cebule
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ogórki kiszone lub jeszcze lepiej konserwowe
- 50 g musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
- 2 żółtka
- 100 ml oleju
- cukier, sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Buraki również gotujemy bez obierania lub pieczemy w piekarniku. Po ostudzeniu ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i dymkę siekamy. Musztardę ubijamy z olejem i dodajemy do niej dwa żółtka, cały czas ubijając tak, jak majonez. Łączymy w salaterce ziemniaki, buraki, cebulę, ogórki, przyprawy, posiekane ząbki czosnku. Wlewamy sos musztardowy, a na koniec posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorem.