Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka z bakłażanów
Składniki
- 3 bakłażany
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Bakłażany kroimy w plastry o grubości około 1 cm, solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy na pół godziny do godziny, aż się „spocą”. Następnie osuszamy je czystą ściereczką lub bibułą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy bakłażany z obu stron, aż zmiękną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy bakłażany i ocet winny. Przyprawiamy do smaku. Mieszamy. Jeśli trzeba, skrapiamy z wierzchu oliwą. Odstawiamy na kilka godzin. Można podawać jako samodzielne danie (nazywa się wtedy kawiorem z bakłażanów) lub jako dodatek do innych sałatek lub dań.