Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka bankietowa
Składniki
- 500 g ugotowanego na sypko ryżu
- 2 ugotowane marchewki
- 100 g selera naciowego, 2 białe części z dużych porów
- 150 g groszku konserwowego lub kukurydzy konserwowej
- pęczek szczypiorku
- 150 g korniszonów lub ogórków konserwowych
- 100 g grzybków marynowanych (mogą być pieczarki)
- 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy z pełnym ziarnem gorczycy
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Warzywa szatkujemy, dodajemy groszek konserwowy lub kukurydzę, posiekane grzybki, korniszony i szczypiorek. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem. Majonez, musztardę, jogurt, sok z cytryny i posiekany czosnek dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Zalewamy sałatkę i całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz bardzo delikatnie mieszamy.