Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka buraczana z ananasem
Składniki
- 500 g buraków ćwikłowych
- 500 g świeżego ananasa (po obraniu) lub z puszki
- 150-200 g kwaśnych jabłek
- 30 g posiekanych włoskich orzechów
- 150 ml jogurtu lub śmietany
- 50 g majonezu
- 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
- 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu: jogurt lub śmietanę, majonez, sól, pieprz, musztardę i miód. Buraki po umyciu gotujemy aż do miękkości, po odcedzeniu i ostudzeniu, obieramy i kroimy w kostkę o boku 5-7 mm. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy ananasa. Zalewamy wszystkie składniki sałatki sosem, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami.