X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaPotrawy z ziemniaków

Ziemniaki z grzybami z grilla

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 duże liście kapusty
  • 2 szklanki grzybów suszonych
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek)
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą. Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w półtalarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu. Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak. Grillować na średnim węglu około 20 minut. Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również