Pljeskavica to tradycyjny bałkański kotlet z mielonego mięsa, często nazywany bałkańskim hamburgerem. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, dzięki mieszance różnych mięs i przypraw. Podawana jest zazwyczaj z dodatkami takimi jak ajvar, cebula czy kajmak.
Pljeskavica – przepis krok po kroku
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
200 g mielonej wieprzowiny (np. karkówki)
100 g wędzonego boczku
100 g wędzonego sera (np. kaszkawał, cheddar, pecorino)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
opcjonalnie: kilka papryczek chili
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W dużej misce połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 dni, mieszając dwa razy dziennie i dodając odrobinę wody, aby mięso dojrzewało i nabrało odpowiedniej konsystencji.
Krok 2:
Po okresie dojrzewania dodaj do mięsa drobno posiekany wędzony boczek, starty wędzony ser, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, ostrą paprykę oraz, jeśli używasz, posiekane papryczki chili. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:
Z masy mięsnej uformuj płaskie kotlety o grubości około 1,5 cm. Aby ułatwić formowanie, zwilż dłonie wodą.
Krok 4:
Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Smaż kotlety z obu stron przez około 3-4 minuty, aż będą dobrze przypieczone i soczyste w środku.
Ciekawostka kulinarna
Nazwa “pljeskavica” pochodzi od słowa “pljeskati”, co oznacza “klepać” – nawiązując do sposobu formowania kotletów przez klepanie dłonią. Danie to jest popularne w całych Bałkanach i występuje w różnych wariantach, w zależności od regionu i użytych składników.
Mam nadzieję, że ten przepis na pljeskavicę przypadnie Ci do gustu!
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<