Przepis
Potrawy z grillaWieprzowinaWołowina, Cielęcina
Pljeskavica
Składniki
- 200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego na osobę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Połowę porcji wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa. Skrapiając wodą (jeszcze lepiej odrobinę wywaru na rosół), wyrabiamy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na pół godziny, żeby mięso stężało. Formujemy z mięsa okrągłe płaskie kotlety i pieczemy na grillu po 5 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Podajemy z pieczywem i posiekaną wcześniej cebulą.