Ciasta i ciastka
Tobołki z owocami z ciasta francuskiego
Składniki
- 250 g ciasta francuskiego
Nadzienie
- 300 g śliwek, jabłek, moreli itp.
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i wykrajamy z niego kwadraty o boku 5–10 cm. Nakładamy na środek każdego z nich dowolnie wybrane owoce: wydrylowane śliwki, morele lub jabłka (nieobierane, ale bez gniazda nasiennego). Stąd różna wielkość kwadratów, zależy ona od rodzaju wybranych owoców. Połówki jabłek możemy posypać cynamonem, a śliwki lub morele, jeśli są kwaśne posypać odrobiną cukru. Sklejamy dokładnie przeciwległe rogi każdego kwadratu i brzegi. Smarujemy każde ciastko roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 220-240ºC. Takie ciasteczka możemy również przyrządzić z nadzieniem z różnych bakalii: mielonych migdałów, orzechów, zmieszanych z rodzynkami lub skórką pomarańczową. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.