Przepis
Składniki
- 200 g wieprzowiny – schab, karkówka na osobę
Bejca
- 2 łyżki cukru trzcinowego z melasą
- 30 ml octu winnego jabłkowego 5 %
- 40 ml oleju
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżeczki zmielonych przypraw: gorczycy, kminku, kolendry
Sposób przygotowania
Z mięsa przygotowujemy jeden lub dwa kotlety. Zbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Z podanych wyżej składników robimy bejcę, którą dokładnie nacieramy kotlety i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Smażymy na patelni lub grillujemy po 10 minut z każdej strony. Nazwałem tę wieprzowinę „z Mauritiusa”, gdyż stamtąd pochodzi najlepszy cukier trzcinowy o charakterystycznym smaku i aromacie. W połączeniu z innymi składnikami świetnie nadaje się do mięs pieczonych na grillu. Podobnie jak miód, po grillowaniu tworzy specyficzną glazurę na powierzchni mięsa. Z kolei przecier pomidorowy powoduje, że wieprzowina szybciej kruszeje.