Wieprzowina
Szynka pieczona z ziołami
Składniki
- 1 cała szynka z kością - ok. 6 kg
- 2 łyżeczki tymianku
- po 1 łyżeczce: kminku i rozmarynu, 2 łyżeczki majeranku
- 1 główka czosnku
- 10 g saletry, 10 g cukru, 100 g soli
- 20 g przypraw: pieprz, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, kolendrę, gorczycę, itp.
Sposób przygotowania
W wodzie zagotowujemy wszystkie składniki konieczne do peklowania szynki. Po ostudzeniu zalewamy szynkę w kamiennym lub szklanym naczyniu. Peklowanie takiej dużej szynki powinno trwać nawet 2 tygodnie. Naczynie stawiamy w chłodnym miejscu, przykrywamy, mięso przyciskamy kamieniem lub ciężarkiem i obracamy raz dziennie na drugą stronę. Po wyjęciu z zalewy szynkę myjemy, osuszamy i nacieramy, najpierw roztartym czosnkiem. Skórę na wierzchu szynki nacinamy w ładną równą kratkę. Posypujemy lub nacieramy szynkę mieszanką ziołową i wkładamy do rozgrzanego do 200° piekarnika na około 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120° i trzymamy szynkę w piekarniku jeszcze ok. 3-4 godziny – średnio liczymy w sumie 40 minut pieczenia na każdy kilogram szynki. Podlewamy szynkę w brytfance kilkoma łyżkami wody. W trakcie pieczenia dość często polewamy szynkę wytworzonym sosem lub wodą. Po około 4 godzinach upieczoną szynkę wyjmujemy na półmisek i podajemy z chrzanem.