Przepis
Napoje alkoholowe
Likier Cytrynowy
Składniki
- 1 litr spirytusu (albo 1 litr wódki)
- 12 średniej wielkości cytryn
- 600 gram cukru,
- jak spirytus to 1 litr wody (jak wódka to około 100 gram) do rozpuszczenia cukru.
Sposób przygotowania
Mieszkam we Włoszech i chciałabym od czasu do czasu podzielić się ciekawymi przepisami. Na początek prosty przepis na likier, który wszyscy tu robią w domu. Likier cytrynowy jest bardzo prosty do wykonania. Wykonanie:
1. Umyć bardzo dokładnie cytryny i wytrzeć je ściereczką.
2. Obrać tylko żółtą część skórki z cytryn.
3. Pokroić obraną skórkę w paseczki i zalać spirytusem (wódką).
4. Zostawić na 48 godzin.
5. Rozpuścić w wodzie cukier.
6. Odlać spirytus (wódkę) od skorek z cytryn, zmieszać z wodą z cukrem i rozlać do butelek.