Przepis
Desery
Rożki z owocami
Składniki
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 200 g masła
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 125 ml śmietanki 22 %
- cukier waniliowy
- 500 g owoców: śliwek, truskawek lub innych
Sposób przygotowania
Śliwki lub truskawki myjemy i osączmy na sicie. Ze śliwek wyciągamy pestki. Ponieważ jest to ciasto krucho – drożdżowe, siekamy nożem na stolnicy: przesianą mąkę, masło, żółtko, całe jajo, cukier waniliowy, śmietanę i drożdże utarte z cukrem. Po dokładnym wymieszaniu i posiekaniu wszystkich składników, ciasto szybko zagniatamy rękami. Rozwałkowujemy je na grubość 3–4 mm i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy truskawkę lub śliwkę i zlepiamy rogi. Układamy na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.