Przepis
Zupy
Zupa szczawiowo – szpinakowa
Składniki
- 2 l wywaru
- 500–750 g szczawiu i szpinaku, lub 250 g szczawiu konserwowego w słoiku i szpinaku
- 2 łyżki masła lub oleju
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml śmietany lub jogurtu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko ugotowane na twardo na osobę
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Szczaw i szpinak myjemy, przebieramy i odcinamy ogonki, obsuszamy i podsmażamy na maśle lub oleju z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Następnie bardzo drobno kroimy, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Mieszamy ze śmietaną rozrobioną z mąką ziemniaczaną, dodajemy do wywaru, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym w cząstki lub z ugotowanymi ziemniakami. W letnie upalne dni zupę możemy podawać na zimno, a wiosną i wczesnym latem możemy dodawać młode pędy pokrzywy. Jeżeli używamy samego szpinaku, zupę zakwaszamy sokiem z cytryny.
Coś niesamowitego. Przepyszna zupa. Wszyscy ją pokochaliśmy. Serdecznie dziękuję. Kolejny raz trafiłem przez żołądek do serc najbliższych. :-))