Dania główneDróbMakaron
Makaron z kremowym sosem, szparagami i kurczakiem
Na dzisiejszy obiad proponuje coś lżejszego, w sam raz na sezon szparagowy. Cudowny makaron z bez wątpienia kremowym sosem oraz dodatkiem podsmażonej na złoto piersi z kurczaka. Połączenie idealne, każdy składnik dopełnia smakiem danie. I co jest ważne obiad przygotujecie szybko, a jak coś zostanie to możecie zabrać następnego dnia do pracy. Makaron z kremowym sosem, szparagami i kurczakiem przepis poniżej:
Makaron z kremowym sosem, szparagami i kurczakiem
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g szparagów zielonych
- 250 g makaronu np. rigatoni
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g śmietanki 30%
- 50 g startego parmezanu
- 3 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2:
Pierś pokrój w dużą kostkę. Przypraw solą i pieprzem, następnie usmaż na złoty kolor na łyżce masła. Zdejmij kurczaka z patelni.
Krok 3:
Na patelnie włóż łyżkę masła i cebule pokrojona w piórka. Posól, następnie smaż kilka minut. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż dalej.
Krok 4:
Szparagi pozbaw zdrewniałych, twardych końcówek (ok 1/3 szparaga). Następnie pokrój każdego na 3-4 kawałki.
Krok 5:
Szparagi wraz z łyżka masła dodaj do smażącej się cebuli. Smaż aż w szparagi bez problemu wbijesz widelec. Maja być lekko twarde, ale nie stawiać oporu widelcowi.
Krok 6:
Następnie dodaj usmażonego kurczaka, śmietankę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem, następnie gałką muszkatołową. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe i wyłącz płytę.
Krok 7:
Wymieszaj ugotowany makaron z sosem i 3 łyżkami wody z gotowania makaronu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, propozycji z makaronem w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<