Królowa deserów musiała znaleźć się również u mnie! Beza Pavlova piękna, pyszna, słodka i pełna owoców. Ten deser można zrobić w wielu wariantach smakowych. U mnie krem mascarpone z dodatkiem pysznych, sezonowych truskawek! Taki krem możecie zrobić również poza sezonem, wystarczy, że użyjecie mrożonych truskawek. Będzie równie pysznie i nadal pięknie!
Beza Pavlova z kremem truskawkowym
Składniki:
Beza:
- 6 białek rozmiar L
- 300 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 g mascarpone
- 300 g śmietanki 30-36%
- 100 g cukru pudru
- 150 g truskawek np. świeżych lub mrożonych
Drobne owoce na górę np. truskawki, borówki, maliny.
Przygotowanie:
Krok 1:
Białka ubijaj na najwyższych obrotach, w momencie gdy staną się białe dodaj 2 łyżki cukru pudru. Ubijaj kilka minut i dodaj kolejne dwie łyżki i tak aż cukier się skończy. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj przez kolejną minutę.
Krok 2:
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i odrysuj talerz, mój ma 20 cm powierzchni. Pamiętaj beza jeszcze troszkę urośnie w piekarniku. Na papier wyłóż ubitą bezę, następnie formuj ją szpatułką, zrób małe wgłębienie w środku. Piecze beze w 100 stopniach przez 2,5 godziny, grzanie termoobieg. Upieczoną bezę studź w lekko otwartym piekarniku.
Krok 3:
150 g truskawek, razem z 30 g cukru pudru zblenduj na głado. Mascarpone i śmietankę ubijaj na niskich obrotach przez kilka minut, dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj. Następnie dodaj zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszaj, szpatułką lub np. mikserem (na małych obrotach).
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<