X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeserySłodkości

Beza Pavlova z kremem truskawkowym

Królowa deserów musiała znaleźć się również u mnie! Beza Pavlova piękna, pyszna, słodka i pełna owoców. Ten deser można zrobić w wielu wariantach smakowych. U mnie krem mascarpone z dodatkiem pysznych, sezonowych truskawek! Taki krem możecie zrobić również poza sezonem, wystarczy, że użyjecie mrożonych truskawek. Będzie równie pysznie i nadal pięknie!

Beza Pavlova z kremem truskawkowym

Składniki:

Beza:
  • 6 białek rozmiar L
  • 300 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 300 g śmietanki 30-36%
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g truskawek np. świeżych lub mrożonych

Drobne owoce na górę np. truskawki, borówki, maliny.

Przygotowanie:

Krok 1:

Białka ubijaj na najwyższych obrotach, w momencie gdy staną się białe dodaj 2 łyżki cukru pudru. Ubijaj kilka minut i dodaj kolejne dwie łyżki i tak aż cukier się skończy. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj przez kolejną minutę. 

Krok 2:

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i odrysuj talerz, mój ma 20 cm powierzchni. Pamiętaj beza jeszcze troszkę urośnie w piekarniku. Na papier wyłóż ubitą bezę, następnie formuj ją szpatułką, zrób małe wgłębienie w środku. Piecze beze w 100 stopniach przez 2,5 godziny, grzanie termoobieg. Upieczoną bezę studź w lekko otwartym piekarniku. 

Krok 3:

150 g truskawek, razem z 30 g cukru pudru zblenduj na głado. Mascarpone i śmietankę ubijaj na niskich obrotach przez kilka minut, dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj. Następnie dodaj zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszaj, szpatułką lub np. mikserem (na małych obrotach).

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również