Dania główneDróbMakarony, kasze, ryż
Makaron penne ze złotym kurczakiem i kremowym pesto
Uwielbiam makarony, a za co tym idzie uwielbiam też sosy do makaronów 🙂 Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją na makaron penne ze złotym kurczakiem i kremowym pesto. Połączenie idealne, smakowało całej rodzinie. A jak za pewne wiecie nie łatwo jest dogodzić 4 osobowej rodzinie 🙂
Makaron penne ze złotym kurczakiem i kremowym pesto
Składniki:
- 250 g makaronu np. penne
- 250 g piersi np. z kurczaka lub indyka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki pesto genovese
- 100 ml wody z gotowania makaronu
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki mascarpone
- 1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
- Listki świeżej bazylii do podania
- Pomidory do dekoracji
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Makaron penne ugotuj al dente (11 minut).
Krok 2:
Na patelni z odrobiną oleju podsmaż na ciemno złoto pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy pierś z kurczaka się zeszkli i zmięknie dodaj czosnek posiekany w płatki. Smaż na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj mascarpone oraz pesto. Sos dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Na koniec dodaj ugotowany makaron penne oraz 100 ml wody z jego gotowania. Gotuj przez 1 minutę.
Makaron podawaj z parmezanem, listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji makaronowych znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!