X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbMakarony, kasze, ryż

Makaron penne ze złotym kurczakiem i kremowym pesto

Uwielbiam makarony, a za co tym idzie uwielbiam też sosy do makaronów 🙂  Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją na makaron penne ze złotym kurczakiem i kremowym pesto. Połączenie idealne, smakowało całej rodzinie. A jak za pewne wiecie nie łatwo jest dogodzić 4 osobowej rodzinie 🙂 

Makaron penne ze złotym kurczakiem i kremowym pesto

Składniki:

  • 250 g makaronu np. penne 
  • 250 g piersi np. z kurczaka lub indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pesto genovese 
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
  • Listki świeżej bazylii do podania
  • Pomidory do dekoracji 
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Makaron penne ugotuj al dente (11 minut).

Krok 2:

Na patelni z odrobiną oleju podsmaż na ciemno złoto pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy pierś z kurczaka się zeszkli i zmięknie dodaj czosnek posiekany w płatki. Smaż na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj mascarpone oraz pesto. Sos dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Na koniec dodaj ugotowany makaron penne oraz 100 ml wody z jego gotowania. Gotuj przez 1 minutę.
Makaron podawaj z parmezanem, listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych inspiracji makaronowych znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również