Przepis
Dania główneTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana z soczewicą
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 200 g soczewicy
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 pęczki dymki
- 100 g sera gouda
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Soczewicę umyć i gotować w osolonej wodzie ok. 25 minut pod przykryciem, na malutkim ogniu. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę. Boczek stopić na patelni, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki i dusić 5 minut na maśle. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Soczewice odcedzić i opłukać zimną wodą. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z soczewicą, dymką, połową boczku i cebuli. Posypać solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornej formy. Masło stopić, dodać mąkę, podsmażyć, rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać sól, pieprz i musztardę. Rozłożyć na zapiekance. Posypać serem, resztą boczku i cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać 30 minut.