X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekanki

Tarta z zielonymi szparagami. Przepis krok po kroku.

Tarta z zielonymi szparagami to nasza Kuroniowa obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu tych wspaniałych warzyw.

 

Nie wiem jak Wy ale ja już przebieram nóżkami, na myśl o szparagach. Nie ma chyba drugiego takiego warzywa, na które bym tak bardzo czekał. Kocham ich uniwersalność, kruchość i smak. Pisałem Wam już o tym w jednym z moich wpisów. Przepis na mistrzowskie szparagi. Przygotowana dzisiaj tarta z zielonymi szparagami idealnie zwiastuje miesiąc maj.

 

Do wykonania tarty, użyliśmy z Bogusią naszego sprawdzonego w 100% przepisu na kruche ciasto. Jest najłatwiejsze, najtrwalsze ze wszystkich które wypróbowaliśmy, nie trzeba go nawet schładzać, choć dla pewności w przepisie jest uwaga, że warto to zrobić ale tylko na wszelki wypadek.

 

Tarta z zielonymi szparagami według naszego przepisu, wychodzi idealnie jest zarówno krucha jak i kremowa z wyraźnym aromatem sera cheddar. Ser możecie zastąpić swoim ulubionym ale polecam właśnie ten rodzaj. Wspaniale się roztapia i ma niepowtarzalny smak, na dodatek jest już raczej ogólnie dostępny.

 

Składniki:

 

Kruche ciasto:

 

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli

 

Farsz:

 

  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 3 żółtka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 60 g sera cheddar
  • 100 g pomidorków koktajlowych, najlepiej czerwonych i żółtych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

 

Ciasto:

 

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, następnie , sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka.

Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C. Po tym czasie formę wyjmij z piekarnika, ciasto powinno być delikatnie złote.

 

Farsz:

 

W czasie kiedy piecze się spód do tarty, przygotuj farsz.

Obetnij zdrewniałe końcówki szparagów, jakieś 5 cm. Podgotuj przez 60 sekund w osolonym i posłodzonym wrzątku.

 

Szybko schłodź w wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym.

 

W misce roztrzep rózgą żółtka ze śmietaną, wsyp starty cheddar oraz ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, całość wymieszaj. Mieszaninę wlej na podpieczone ciasto.

 

Na wierzchu ułóż szparagi i pomidorki przekrojone na pół. Zapiekaj 25-30 minut w 180°C.

 

SMACZNEGO!

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Nie zapomnijcie zostawić komentarza pod postem.

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Tarta jest wyśmienita. Ciasto wyszło kruche i b.smaczne, nadzienie niezrownane. Całość świetnie się komponuje smakowo. Przepis dołączę do kolekcji w zeszycie. Dziękuję serdecznie p.Jakubowi. Dla mnie jest mistrzem kuchni.

  2. Tarta wyszła super, piękne wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Prosta w przygotowaniu, dziękuję za przepis

  3. Pycha, zrobiłam dziś. Nie koniecznie w niedziele, musi być mięsko. Mąż zadowolony bardzo, z takich pyszności. Dziękuję.

Sprawdź również