Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekanki
Tarta z zielonymi szparagami. Przepis krok po kroku.
Tarta z zielonymi szparagami to nasza Kuroniowa obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu tych wspaniałych warzyw.
Nie wiem jak Wy ale ja już przebieram nóżkami, na myśl o szparagach. Nie ma chyba drugiego takiego warzywa, na które bym tak bardzo czekał. Kocham ich uniwersalność, kruchość i smak. Pisałem Wam już o tym w jednym z moich wpisów. Przepis na mistrzowskie szparagi. Przygotowana dzisiaj tarta z zielonymi szparagami idealnie zwiastuje miesiąc maj.
Do wykonania tarty, użyliśmy z Bogusią naszego sprawdzonego w 100% przepisu na kruche ciasto. Jest najłatwiejsze, najtrwalsze ze wszystkich które wypróbowaliśmy, nie trzeba go nawet schładzać, choć dla pewności w przepisie jest uwaga, że warto to zrobić ale tylko na wszelki wypadek.
Tarta z zielonymi szparagami według naszego przepisu, wychodzi idealnie jest zarówno krucha jak i kremowa z wyraźnym aromatem sera cheddar. Ser możecie zastąpić swoim ulubionym ale polecam właśnie ten rodzaj. Wspaniale się roztapia i ma niepowtarzalny smak, na dodatek jest już raczej ogólnie dostępny.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 3 żółtka
- 200 ml śmietany 30%
- 60 g sera cheddar
- 100 g pomidorków koktajlowych, najlepiej czerwonych i żółtych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, następnie , sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka.
Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C. Po tym czasie formę wyjmij z piekarnika, ciasto powinno być delikatnie złote.
Farsz:
W czasie kiedy piecze się spód do tarty, przygotuj farsz.
Obetnij zdrewniałe końcówki szparagów, jakieś 5 cm. Podgotuj przez 60 sekund w osolonym i posłodzonym wrzątku.
Szybko schłodź w wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym.
W misce roztrzep rózgą żółtka ze śmietaną, wsyp starty cheddar oraz ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, całość wymieszaj. Mieszaninę wlej na podpieczone ciasto.
Na wierzchu ułóż szparagi i pomidorki przekrojone na pół. Zapiekaj 25-30 minut w 180°C.
SMACZNEGO!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Nie zapomnijcie zostawić komentarza pod postem.
Tarta jest wyśmienita. Ciasto wyszło kruche i b.smaczne, nadzienie niezrownane. Całość świetnie się komponuje smakowo. Przepis dołączę do kolekcji w zeszycie. Dziękuję serdecznie p.Jakubowi. Dla mnie jest mistrzem kuchni.
Tarta wyszła super, piękne wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Prosta w przygotowaniu, dziękuję za przepis
Prosty i genialny przepis. Tarta jest super!
Przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu 🙂 a z Thermomix to już e ogóle roboty nie ma 😀 bardzo posmakowała też moim Klientom dziękuję za przepis❤
Super! Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam i polecam inne moje przepisy!
Pycha, zrobiłam dziś. Nie koniecznie w niedziele, musi być mięsko. Mąż zadowolony bardzo, z takich pyszności. Dziękuję.
Fajnie, że Wam smakowało! Sprawdzcie też inne moje przepisy 🙂