Przepis
SosySosy ciepłe
Sos chaud-froid jasny
Składniki
- 400 ml jasnego wywaru
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 200 ml śmietany 30%
- 25 ml porto, madery lub słodkiego tokaju
- 1 łyżeczka żelatyny
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
W 50 ml wywaru moczymy żelatynę, żeby napęczniała. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar (350 ml) i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Sos gotujemy 15 minut stale mieszając. Dodajemy do sosu żelatynę z resztą wywaru, słodkie wino oraz śmietanę. Ciągle intensywnie mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła, doprawiamy sos solą, pieprzem i zagotowujemy. Przecieramy przez sito. Przy pomocy pędzelka smarujemy sosem kawałki mięsa, pasztety, i różne składniki zimnego bufetu. Wkładamy do lodówki. Możemy smarować powierzchnię kilkakrotnie i np. za każdym razem posypywać siekanymi, świeżymi ziołami.