Przepis
Składniki
- 250 g mieszanki różnych sałat lub sałaty lodowej
- 200 g pieczonego łososia
- 2 jajka
- 4-5 rzodkiewek
- pół zielonego ogórka
- 1 duży pomidor
- kilka listów natki pietruszki
- 1 młoda cebula dymka
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na miękko. Do gotującej się wody łyżką stołową włóż jajka i gotuj 4 minuty. Pamiętaj że jajko przed włożeniem do wrzątku powinno mieć temperaturę pokojową. Po ugotowaniu jajko przepłucz zimną wodą i obierz. Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry, ogórka w półplastry a dymkę w piórka. Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka, cebulę i jajko. Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Przygotowuj sos. Posiekaj drobno czosnek i umieść wraz z innymi składnikami sosu w słoiku min 200 ml objętości, zakręć szczelnie i bardzo energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj natką pietruszki i posyp czarnuszką.