X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoPrzekąski na zimnoŚniadania

Tosty z ricottą, pieczoną morelą i miodem Manuka

Tosty z ricottą, pieczoną morelą i miodem zagościły dzisiaj na naszym stole. Muszę powiedzieć, że to był strzał w 10, w taki upalny letni dzień. Danie przygotowuje się bardzo prosto a zaskakuje ferią smaków i kolorów. Choć nie przepadam za słodkimi smakami to lekko słona ricotta i orzeźwiający smak pieczonej moreli sprawił, że pochłonąłem cztery tosty. Przed podaniem chrupiącą chałkę z dodatkami skropiłem miodem Manuka, który dodał lekko mineralnego, wrzosowego smaku. To było idealne wykończenie prostej, aczkolwiek smakowitej przekąski.

Tosty z ricottą, pieczoną morelą i miodem Manuka

Składniki:

  • 10 moreli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 kromek jasnego pieczywa np. chałki
  • 250 g sera ricotta
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki miodu Manuka
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 220°C grzanie „góra-dół”.
Morele przekrój na pół, wyjmij pestkę. Następnie połówki owoców poukładaj w naczyniu do zapiekania. 

Krok 2:

Skrop sokiem z pomarańczy oprósz cukrem pudrem. Zapiekaj przez 12-15 minut, aż morele się zarumienią i zmiękną. Ważne aby podczas pieczenia owoce całkiem się nie rozpadły, stąd wysoka temperatura i krótki czas pieczenia.

Krok 3:

W międzyczasie na patelni roztop masło. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmaż z obu stron kromki chałki lub innego jasnego pieczywa.

Krok 4:

Ser ricotta wymieszaj z ze startą skórką pomarańczy oraz łyżką miodu. Następnie wymieszaj do połączenia składników.

Podsmażone kromki posmaruj serkiem i ułóż na wierzch upieczone morele. Przed podaniem skrop miodem i udekoruj skórką pomarańczy. Ja swoje tosty ozdobiłem kwiatami lawendy.

Czemu akurat miód Manuka???

Można zadać pytanie, czemu akurat miód Manuka, skoro w Polsce mamy tyle różnych rodzajów miodu? To prawda w naszym kraju, chyba jak w żadnym innym występują setki rodzajów miodów. Jednak żaden nie posiada tak wyjątkowego, lekko miętowego i orzeźwiającego smaku. Gdy wymyśliłem to danie, od razu zgrało mi się z miodem Manuka: chrupiąca chałka, soczyste morele i lekko mineralny smak nowozelandzkiego miodu…połączenie idealne 🙂

Ważnym aspektem, który odróżnia miód Manuka od innych miodów to wysoka zawartość MGO (Methylogloksalu)  – to naturalny związek występujący w miodach, który odpowiada za wyjątkowe właściwości. Jest go zdecydowanie więcej niż w innych produktach spożywczych.

Miody Manuka są miodami jednorodnymi, co oznacza, że nektar, z którego są produkowane pochodzi wyłącznie z kwiatów Manuka. Co ciekawe, Nowa Zelandia to kraj o najczystszym powietrzu, to wpływa na faunę i florę tam występującą. 

Więcej na temat tych wspaniałych miodów znajdziecie na stronie —>https://miodymanuka.pl<—

Na koniec zapraszam do zakładki z innymi sprawdzonymi pomysłami na kolorowe przekąski —>TUTAJ<—

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również