Przekąski na ciepłoPrzekąski na zimnoŚniadania
Tosty z ricottą, pieczoną morelą i miodem Manuka
Tosty z ricottą, pieczoną morelą i miodem zagościły dzisiaj na naszym stole. Muszę powiedzieć, że to był strzał w 10, w taki upalny letni dzień. Danie przygotowuje się bardzo prosto a zaskakuje ferią smaków i kolorów. Choć nie przepadam za słodkimi smakami to lekko słona ricotta i orzeźwiający smak pieczonej moreli sprawił, że pochłonąłem cztery tosty. Przed podaniem chrupiącą chałkę z dodatkami skropiłem miodem Manuka, który dodał lekko mineralnego, wrzosowego smaku. To było idealne wykończenie prostej, aczkolwiek smakowitej przekąski.
Tosty z ricottą, pieczoną morelą i miodem Manuka
Składniki:
- 10 moreli
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 kromek jasnego pieczywa np. chałki
- 250 g sera ricotta
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki miodu Manuka
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Krok 2:
Skrop sokiem z pomarańczy oprósz cukrem pudrem. Zapiekaj przez 12-15 minut, aż morele się zarumienią i zmiękną. Ważne aby podczas pieczenia owoce całkiem się nie rozpadły, stąd wysoka temperatura i krótki czas pieczenia.
Krok 3:
W międzyczasie na patelni roztop masło. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmaż z obu stron kromki chałki lub innego jasnego pieczywa.
Krok 4:
Ser ricotta wymieszaj z ze startą skórką pomarańczy oraz łyżką miodu. Następnie wymieszaj do połączenia składników.
Podsmażone kromki posmaruj serkiem i ułóż na wierzch upieczone morele. Przed podaniem skrop miodem i udekoruj skórką pomarańczy. Ja swoje tosty ozdobiłem kwiatami lawendy.
Czemu akurat miód Manuka???
Można zadać pytanie, czemu akurat miód Manuka, skoro w Polsce mamy tyle różnych rodzajów miodu? To prawda w naszym kraju, chyba jak w żadnym innym występują setki rodzajów miodów. Jednak żaden nie posiada tak wyjątkowego, lekko miętowego i orzeźwiającego smaku. Gdy wymyśliłem to danie, od razu zgrało mi się z miodem Manuka: chrupiąca chałka, soczyste morele i lekko mineralny smak nowozelandzkiego miodu…połączenie idealne 🙂
Ważnym aspektem, który odróżnia miód Manuka od innych miodów to wysoka zawartość MGO (Methylogloksalu) – to naturalny związek występujący w miodach, który odpowiada za wyjątkowe właściwości. Jest go zdecydowanie więcej niż w innych produktach spożywczych.
Miody Manuka są miodami jednorodnymi, co oznacza, że nektar, z którego są produkowane pochodzi wyłącznie z kwiatów Manuka. Co ciekawe, Nowa Zelandia to kraj o najczystszym powietrzu, to wpływa na faunę i florę tam występującą.
Więcej na temat tych wspaniałych miodów znajdziecie na stronie —>https://miodymanuka.pl<—
Na koniec zapraszam do zakładki z innymi sprawdzonymi pomysłami na kolorowe przekąski —>TUTAJ<—