Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka ze szparagów z jajkiem i orzechami
Składniki
- 500 g szparagów
- 1 kwaśne jabłko typu: szara reneta
- 2 pomidory
- 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów
- 100 g majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 główka sałaty
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej i posłodzonej do smaku wodzie. Po 15 minutach gotowania odcedzamy i studzimy. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy szparagi, jabłka i orzechy z majonezem. Doprawiamy do smaku. Sałatę myjemy i osuszamy. Układamy na dnie salaterki liście sałaty, na nich układamy sałatkę szparagową. Dekorujemy całość plasterkami pomidorów (mogą być małe - koktajlowe) oraz ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.