X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą to świetny pomysł na Wielkanocny stół. Choć na stole królują dawno sprawdzone kulinarne szlagiery, to czasami warto wprowadzić do menu smaczne nowości.

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3-4 ogórki kiszone
  • puszka fasoli konserwowej np. cannellini
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 1 średnia wędzona makrela
Sos:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ugotowane warzywa pokrój w kostkę jak do sałatki jarzynowej. Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy. Pora drobno poszatkuj, ogórka kiszonego i jajka pokrój w drobną kostkę.

Krok 2:

Następnie wędzoną makrelę obierz ze skóry i ości. Mięso porwij na mniejsze kawałki. Ważne aby do sałatki nie przedostały się żadne ości.

Krok 3:

Do Sałatki jarzynowej z wędzoną makrelą dodaj składniki sosu: majonez, musztardę, sól oraz czarny pieprz. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki, dzięki temu smaki dobrze się ze sobą połączą.

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą to wspaniała potrawa na wszelkiego rodzaju spotkania i imprezy. 

Jeżeli chcesz sprawić, aby była bardziej dietetyczna możesz połączyć majonez z jogurtem. 

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki ze sprawdzonymi sałatkami.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. ile makreli – nie widzę jej w podanych składnikach 🙂 a chętnie spróbuję 🙂

Sprawdź również