Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą to świetny pomysł na Wielkanocny stół. Choć na stole królują dawno sprawdzone kulinarne szlagiery, to czasami warto wprowadzić do menu smaczne nowości.
Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą – przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3-4 ogórki kiszone
- puszka fasoli konserwowej np. cannellini
- mała puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 1 średnia wędzona makrela
Sos:
- 3-4 łyżki majonezu, ja wybrałem majonez Premium od Roleskiego
- 1 łyżka musztardy np. sarepska
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ugotowane warzywa pokrój w kostkę jak do sałatki jarzynowej. Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy. Pora drobno poszatkuj, ogórka kiszonego i jajka pokrój w drobną kostkę.
Krok 2:
Następnie wędzoną makrelę obierz ze skóry i ości. Mięso porwij na mniejsze kawałki. Ważne aby do sałatki nie przedostały się żadne ości.
Krok 3:
Do Sałatki jarzynowej z wędzoną makrelą dodaj składniki sosu: majonez, musztardę, sól oraz czarny pieprz. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki, dzięki temu smaki dobrze się ze sobą połączą.
Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą to wspaniała potrawa na wszelkiego rodzaju spotkania i imprezy.
Jeżeli chcesz sprawić, aby była bardziej dietetyczna możesz połączyć majonez z jogurtem.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki ze sprawdzonymi sałatkami.
ile makreli – nie widzę jej w podanych składnikach 🙂 a chętnie spróbuję 🙂
Już dodałem w składnikach. Dzięki za zwrócenie uwagi.
PS. 1 średnia wędzona makrela wystarczy