Muszle makaronowe nadziewane sałatką z paluszków krabowych to fantastyczny pomysł na imprezowe danie. Fantazyjny kształt sprawia, że doskonale spisuje się w roli smacznej przekąski albo przystawki podanej w nietuzinkowym stylu. Zadowolą kubki smakowe zarówno starszych, jak i młodszych amatorów makaronowych przysmaków.
Muszle makaronowe nadziewane sałatką z paluszków krabowych
Składniki:
- 300 g makaronu muszle „conchiglioni”
- 250 g paluszków krabowych
- 1 mała groszku z puszki
- 1 mała kukurydzy z puszki
- 2 łyżki sosu ogórkowego, ja sięgam po Roleskiego
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki do dekoracji
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Makaron gotuj w osolonym wrzątku, dwie minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Dzięki temu muszle będą al dente i nie będą się rozpadać. Następnie makaron odcedź i przelej zimną wodą, aby zahamować proces gotowania.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie. Paluszki krabowe drobno posiekaj. Dodaj odcedzoną kukurydzę i groszek. Następnie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos ogórkowy. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników.
Krok 3:
Muszle makaronowe nadziewaj powstałą sałatką. Następnie ułóż na talerzu lub półmisku, udekoruj natką pietruszki.
Muszle makaronowe nadziewane sałatką z paluszków krabowych to nie jedyna opcja na wykorzystanie makaronu conchiglioni. Pamiętajcie, że muszle mogą być faszerowane na różne sposoby, a następnie zapiekane lub podsmażane na patelni. A sałatka krabowa może być również farszem do jajek lub samodzielną pastą na kanapki.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki makaronowymi przepisami.
Smacznego!!!